Ammu on arvatud, et positiivse ellusuhtumisega inimestel on tervem süda. Kanada teadlaste sõnul pakub nende uuring aga esmakordselt tõendeid, mis seda oletust kinnitavad, vahendab ABC Science.

Kümne aasta eest alanud uuringus osales 1700 Kanada elanikku. Algetapis esitas teadlasterühm neile rea küsimusi, mis puudutasid igapäevarutiini ja arginägelusi. Vestlused filmiti üles, et analüüsida jutuajamise käigus väljendatud positiivseid emotsioone.

Kümme aastat hiljem selgus, et kõige õnnelikumate ehk enim rahulolu väljendanud inimeste hulgas oli südameatakki esinenud kõige vähem.

Uuringurühma liige, Columbia ülikooli psühhiaater Karina Davidson ütleb, et kõige õnnelikumad inimesed olid südamehaiguste vastu maksimaalselt hästi kaitstud.

“Keskmiselt õnnelikud olid mõnevõrra kaitstud ning kõige vähem õnnelikel oli suurenenud haigestumisrisk,” märgib Davidson, kelle kinnitusel vähendab elujaatav hoiak südametõve riski kuni 22 protsenti.

Põhjus võib olla selles, et õnnelikud inimesed harrastavad tervislikumaid eluviise. Ent põhjus võib olla ka füsioloogiline, nendib Davidson. “Kui inimene tunneb tehtust naudingut, on tegemist niiöelda lõdvestusreaktsiooniga. Stressihormoonide tase alaneb, vererõhk läheb alla ja pulss aeglustub,” ütleb ta.

Uurimismeeskond ei välista, et nii emotsioonide kui ka südamehaiguste taga võivad olla geneetilised tegurid.

Samas soovitab Davidson hea tervise nimel inimestel iga päev vähemalt 10-15 minutit tegelda meeldivate asjadega. “Olgu selleks siis ajalehe lugemine, jalutamine või vestlus sõbraga.”

Uuring ilmus ajakirjas European Heart Journal.