Õllepärmi juured on pärit hoopis Argentiinast

 (1)
Argentiinlased Buenos Aireses õlut joomas. Foto Daniel Garcia, AFP
Argentiinlased Buenos Aireses õlut joomas. Foto Daniel Garcia, AFPScanpix

Lager-tüüpi õlu on pärit Saksamaalt Baierist, kuid kääritamiseks vajaliku pärmi juured on hoopis Argentiinas. Õlletööstustes kasutusel olev pärmseen Saccharomyces carlsbergensis on Saccharomyces cerevisiae ning äsja avastatud Patagoonia pärmi hübriid, näitas Portugali teadlaste uuring.

Laagerõlu valmib üsna madalal temperatuuril põhjakäärituse meetodil. Kui õlu hakkab valmis saama, settib pärm põhja. Sel kombel valmistatakse näiteks pilsnerit ja bock-tüüpi õlut, vahendab Novaator.

Pruulmeistrid on aegade jooksul üritanud üha parema maitse ning kaunima värviga õlut teha.

Ühtlasi on nad mõjutanud pärmseente evolutsiooni.

Tänapäevased pruulijad kasutavad pärmseent Saccharomyces carlsbergensis.

See pärm on klassikalise õllepärmi S. cerevisiae ja ühe seni tundmatu liigi hübriid.

Portugali pärmseeneuurijal õnnestus pooljuhuslikult õllepärmi tundmatu esivanem kindlaks teha.

Pikemalt loe edasi SIIT.

Jälgi Forte uudiseid ka Twitteris!