"Ajakirjanikel on avatud olekuga Soomerega lihtne suhelda, sest ta mõistab ajakirjanduse rolli ega pelga vastata ka teravamatele küsimustele," ütles seltsi esimees Priit Ennet. "Tal on ka ühiskondlikku närvi. Viimasel ajal on ta muu hulgas haaratud piirkondliku vedelgaasiterminali asukoha küsimustest."

Tallinna Tehnikaülikooli Küberneetika Instituudis merelainete matemaatikat uuriv Soomere tõi teadusteemad ajakirjanduse kaudu jõuliselt avalikkuse ette aastal 2005, kui hoiatas saabuva jaanuaritormi eest. Sestpeale on Soomerest saanud innukas mereteaduse tutvustaja ja populariseerija nii meedias kui ka saalipubliku ees.

Priit Ennet annab auhinnakuju Ökul Soomerele üle reedel, 27. septembril kell 20 Tallinnas Paksu Margareeta tornis algavas juturingis, kus tunniajases vestluses laureaadiga saavad osaleda ka meremuuseumi külastajad. Juturing on osa Paksus Margareetas toimuvast Teadlaste Öö programmist, mille korraldab Eesti Meremuuseum.

Akadeemik Soomerele otsustas teadusajakirjanduse sõbra auhinna anda žürii koosseisus Arko Olesk, Kärt Jänes-Kapp, Margus Maidla ja Priit Ennet. Keraamilise auhinnakuju Ökul autor on Piret Kändler.

Soomere on varem valitud ka Postimehe aasta inimeseks (2005) ja Tallinna Tehnikaülikooli aasta teadlaseks (2011) ning pälvinud Eesti teaduse populariseerimise auhinna (2011). Tänavu oli ta juba teist korda ka riigi teaduspreemia laureaatide seas.

Eesti Teadusajakirjanike Seltsilt on seni Ökuli saanud seismoloog ja vulkanoloog Heidi Soosalu (2011) ja füüsik Mart Noorma (2012, üle antud 2013).