Koola krooniline tarvitamine võib põhjustada hüpokaleemiat - häiret, mille tulemusena alaneb mõnede patsientide veres kaaliumi tase. Sümptomid ulatuvad kergest nõrkusest ja kõhukinnisusest paralüüsini, vahendab Daily Telegraph.

Uurijad leiavad, et perearstid peaksid hoidma silma lahti koolajoodikute võimalike lihaseprobleemide suhtes. Nimelt selgus uuringu käigus, et neil, kes jõid koolat 2-10 liitrit päevas, tekkis vastav konditsioon.

Ajakirjas International Journal of Clinical Practice avaldatud uurimustöö autorid Kreekast Ioannina ülikoolist esitavad vaeguse üksikasjalisi kirjeldusi. Patsientide hulgas on olnud rasedaid naisi, kes jõid koolapõhiseid karastusjooke kolm kuni seitse liitrit päevas.

"Rahvas joob rohkem limonaadi kui kunagi varem, ning tuvastatud on juba terve hulk sellega kaasnevaid terviseprobleeme, nende hulgas hambahaigused, mineraalivaegus luudes ning ainevahetuse häirete ja suhkrutõve kujunemine," selgitab uuringu retsenseeringut juhtinud Moses Elisaf. "Tõendeid koola ohtra joomisega kaasnevast hüpokaleemia tekkest koguneb üha rohkem."

Kõik patsiendid paranesid täielikult ja kiiresti kohe, kui lõpetasid koola joomise ja hakkasid võtma kaaliumitablette.

Uuringu korraldanud teadlased usuvad, et tervisehäirele võivad kaasa aidata nii koolas sisalduv suhkur kui ka seal leiduv kofeiin.