Vähemalt ühe tüdrukuga peres üles kasvades suureneb inimeste võimekus probleemidega toime tulla. Teadlased usuvad, et õed suudavad lähedasi veelgi lähedasemaks muuta ning see julgustab neid oma emotsioone tulemuslikumalt väljendama, vahendab Telegraph.

Professor Tony Cassidy Ulsteri ülikoolist ütleb, et õe olemasolu aitab turgutada vaimset tervist. „Õed toovad peredesse avatud suhtluse ja ühtekuuluvustunde. Kui peres on vennad, tundub sel olevat vastupidine mõju. Emotsionaalne eneseväljendus on vaimse tervise alustala ja õdede olemasolu peres edendab seda," räägib Cassidy.

Uuringust tuli välja, et tüdrukud, kellel on õed, kaldusid olema iseseisvamad ja suurema saavutusvajadusega. Tulemused tulid eriti ilmekalt esile lahutatud peredest pärit laste puhul, mis annab alust arvata, et vanemate lahutuse puhul õed toetavad teineteist.

Cassidy lisab, et kõige halvemini läks uuringu raames tehtud testides poistel, kel olid ainult vennad. „On võimalik, et poisid ei räägi tunnetest. Kui poisid on koos, tundub nende vahel olevat vandenõu mitte rääkida. Tüdrukud aga murravad selle vaikuse."

Pere ainsad lapsed saavutasid õnnelikkuse ja optimismi uuringus keskmisi tulemusi. Uuringu kaasautori Liz Wrighti sõnul täheldasid teadlased, et üksikud lapsed suhtlesid aktiivselt kodust väljaspool. „Tuli välja, et neil oli samasugune sotsiaalne toetus kui neil, kel olid õed-vennad, aga see toetus ei pärinenud perekonnast."

Uuringus küsitleti 571 täiskasvanut vanuses 17-25 aastat. Tulemusi tutvustati Briti psühholoogide tänavusel aastakoosolekul Brightonis.