Kromanjooni inimene tõrjus neandertaallase kõrvale, kuid ilma geneetilise segunemiseta, teatavad italia uurija Giorgio Bertorelle ja ta kaaslased USA Riikliku Teaduste Akadeemia Toimetistes.

Firenze ülikoolis korraldatud uurimus toetab teooriat, mille kohaselt anatoomiliselt tänapäeva inimese sarnased inimesed umbes 150.000 aastat tagasi Aafrikast välja rändasid ning vahetasid välja varasemad inimesed, nagu Euroopa aladel elanud neandertaallased. Kuid geneetilist segunemist ei toimunud, väidab uus teadustöö.

Itaalia teadlased võtsid DNA näidised kahelt kromanjooni inimeselt (Homo sapiens sapiens), kes elasid Euroopas umbes 23.000-25.000 aastat tagasi. Seejärel võrreldi näidiseid kahe neandertaallase omadega, kes elasid umbes 29.000-42.000 aastat tagasi.

Osutus, et kromanjoonlaste geenid erinesid neandertaallaste omadest tugevasti. See näitab, et tänapäeva inimese eellastel pole neandertaallastega geneetilisi sidemeid, ütlevad teadlased.

“Seda kokkusobimatust on raske ühitada teooriaga, mille järgi kaasaegsesse Euroopa genoomi andsid oma panuse nii neandertaallased kui varased nüüdisinimesed,” kõlab uurimuse kokkuvõte.