Amundseni lennukit asuvad otsima Norra kuningliku laevastiku alus KNM Tyr ja Norra piirivalve laev KV Harstadt. Laevad on varustatud sonaritega, mis suudavad merepõhjast üles leida vähemalt 20 cm läbimõõduga objekte, vahendab Novaator BBC uudist.

„Kui me selle ekspeditsiooni käigus midagi ei leia, siis jääb saladus ilmselt igaveseks lahendamata," ütles ekspeditsiooni juhtiv uusmeremaalane Rob McCallum.

Otsijad keskenduvad eelkõige Karusaare ümbrusele, sest sealt saadeti viimane kohalejõudnud raadiosignaal. Sellele vaatamata võib Amundseni lennuk olla kukkunud ükskõik kuhu Barentsi merre, mis teeb otsingud väga raskeks.

Otsinguid raskendab ka asjaolu, et tänaseks on lennukist alles jäänud vaid mootor. Amundseni lennuki Latham 47 vineerist tiivad merepõhjas veedetud 80 aasta jooksul ammu ära lagunenud.

Roald Amundsen on Thor Heyerdahli ja Fridtjof Nanseni kõrval üks tuntumaid norralasi. Tema suurimaks saavutuseks on esimesena lõunapoolusele jõudmine. Lisaks sellele läbis ta esimesena loodeväila (meretee Atlandi ookeanist läbi Kanada saarte Alaskani) ning ühtlasi on ta ka esimene inimene, kes käinud nii lõuna- kui ka põhjapoolusel.

Amundsen hukkus 1928. aastal, kui asus lennukiga otsima kadunuks jäänud Itaalia seiklejat Umberto Nobilet.