Pärast 387 kaksikutepaari uurimist väidavad Taani teadlased, et ainuüksi välimuse alusel saab ennustada inimese ellujäämisšansse, vahendab BBC.

Uurijad palusid meditsiiniõdedel, õpetajapraktikantidel ja eakaaslastel hinnata näopiltide alusel kaksikute vanust. Need, keda hinnati väljanägemise alusel nooremaks, kippusid elama kauem oma vanema välimusega vendadest-õdedest, teatab arstiteaduslik ajakiri British Medical Journal.

Teadlased leidsid tulemustele ka usutava bioloogilise selgituse: nimelt sõltub inimese välimuse nooruslikkus suuresti DNA juppidest, mida nimetatakse telomeerideks ja mis määravad rakkude jagunemisvõime.

Lühemaid telomeere seostatakse kiirema vananemise ning terve hulga haigustega. Uurimusest selgus, et noorema välimusega inimeste telomeerid olid keskmisest pikemad. Pildistamise ajal olid kõik kaksikud kas 70ndates, 80ndates või 90ndates eluaastates.

Seitse aastat kestnud järeluuringu raames, mida juhatas Lõuna-Taani ülikooli professor Kaare Christensen, selgus, et mida suurem oli erinevus kaksikutepaari oletatud ja tegeliku vanuse vahel, seda tõenäolisemalt suri vanema välimusega kaksik varem. Hindajate vanus, sugu ega valitud elukutse ei mõjutanud tulemusi mingil moel.

Christensen ütleb, et karmimat elu elanud inimesed võivad surra nooremana, ja et elu karmus peegeldub ka nende näojoontes.

“Tajutud vanus, mida praktiseerivad haiglaarstid rakendavad patsiendi üldise tervisliku seisundi hindamisel, on vananemise jämedakoeline bioloogiline märgis, mis ennustab vanemate kui 70-aastaste inimeste eluspüsimise tõenäosust,” selgitavad uurijad.

Aastaid kaksikute-uuringutega tegelenud Ühendkuningriigi eksperdi Tim Spectori sõnul selguvad samad järeldused ka nende uurimusest. „Tõenäoliselt on kombinatsioon geenidest ja elu jooksul kogetud elukeskkonnast see, mis antud küsimuses oluliseks osutub.”

Tema väitel näitavad tulemused ka seda, et inimesed oskavad hästi hinnata kaaskodanike tervislikku seisundit ning et arstid peaksid patsiente väga põhjalikult silmitsema. “Kui patsient näeb välja oma tegelikust vanusest vanem, on tõenäoliselt rohkem põhjust muret tunda.”