Ameerika Ühendriikides Harvardi Ülikoolis ja Bostoni Lastehaiglas töötav Manabu Makinodan ja ta kolleegid samadest asutustest tuvastasid katseis, et kui hiirepojad pärast emapiimast võõrutamist kohe kaheks nädalaks liigikaaslastest isoleerida, siis jäävad neil oligodendrotsüüdid alaarenenuks, vahendab ERR Teadus.

Oligodendrotsüüdid on närvikoe rakud, mis ei ole otseselt närvirakud, vaid kuuluvad neurogliiasse, ehk närvirakke toestavate ja toetavate rakkude sekka. Oligodendrotsüütidest moodustub närvirakkude pikkade jätkete ehk aksonite ümber müeliinkest.

Võrreldes teiste hiirepoegadega, kellel oli kasvueas nii mängukaaslasi kui ka põnevaid mänguasju, jäidki sotsiaalses isolatsioonis hoitud hiirtel need rakud kehvemini arenenuks, isegi siis, kui nad hiljem soodsamasse ümbruskonda tagasi viidi.

Ajakirjas Scienceavaldatud uuring täiendab nüüd hiirte peal ja otse ajuehituslike muutuste näitel üha kasvavat teadusteavet selle kohta, et inimlastel võib hoolitsuse puudus viia vaimsete probleemide ja käitumishäireteni täiskasvanueas.