Tartu Ülikooli keemia instituudi vanemteaduri Ivari Kaljuranna teadustöö põhiteemaks on eksperimentaalsete happelisuse ja aluselisuse skaalade koostamine mittevesilahustes ning gaasifaasis.

President tunnustas noort teadlast hästi tehtud töö ja pühendumise eest, öeldes, et nii uurimistöö iseloom ja selle tähtsus, aga ka publikatsioonide hulk kinnitavad üheselt, et Eesti kuulsate reaalteadlaste rivi on täienemas silmapaistva ja paljulubava esindajaga.

„Meenutagem, et 99 aastat tagasi pärjati Nobeli preemiaga üht teist Tartu Ülikooli kasvandikku — keemik Wilhelm Ostwaldi,“ kõneles riigipea. „Nüüd, peaaegu 100 aastat hiljem saab noore teadlase preemia sellesama Tartu Ülikooli keemia instituudi vanemteadur Ivari Kaljurand.“

President Ilvese sõnul lubab pilk Kaljuranna senisele akadeemilisele teele küsida, et miks peaks Ostwald jääma keemikutest ainukeseks Tartus õppinud ja õpetanud nobelistiks? „Vabariigi Presidendi kultuurirahastu preemia ei ole küll Nobeli preemia, kuid iga teekond algab esimese sammuga. Kultuurirahastu soovib saata oma valikuga alati selge signaali,“ ütles Eesti riigipea. Presidendi kultuurirahastu noore teadlase preemiat rahastab ettevõtja Toomas Luman ja selle suuruseks on 75 000 krooni.