„Suur osa nõelravi kasust tuleneb võimsast platseeboefektist, mis tähendab, et sellel, kuhu nõelad torgata, pole nii suurt tähtsust, kui paljud praktikud väita püüavad,” märgib uurimisrühma juht, Müncheni tehnikaülikooli teadlane Klaus Linde.

Linde tugineb kahele uuringule, mille eesmärk oli välja selgitada, kas ennetav nõelravi vähendab peavalude esinemist, vahendab LiveScience.

Esimene teadustöö vaatles patsiente, kes kannatasid keskmiste, kuid sagedaste peavalude käes. Teise uurimuse katsealused olid migreenihaiged, kel esineb peavalu harvem, kuid intensiivsemalt.

Selgus, et kõigil patsientidel, kes said kaheksa nädala jooksul nõelravi, esines vähem peavaluhooge kui neil, kellele anti ainult valuvaigisteid.

Migreenihaigete seas osutus nõelravi samuti tõhusamaks kui valuvaigistid, ent sama efektiivseks osutus ka simuleeritud ravi, mille puhul torgati ravinõelad valedesse energiapunktidesse.

Keskmist peavalu taluvate patsientidel andis korrektselt läbi viidud nõelravi paremaid tulemusi kui simuleeritud ravi.

Teadlased järeldavad, et nõelravi võib kasutada alternatiivina nende patsientide puhul, kes keelduvad medikamentidest. Ühtlasi esineb nõelravi puhul vähem kõrvaltoimeid.