Obama võit presidendivalimistel on 60ndatel toimunud ühiskondliku murrangu ja poliitilise aktivismi tulemus. Siiski me ei tea, mida Barack Obama poolt lubatud muutus tähendab.

Noam Chomsky usub siiani anarhosündikalismi. (Anarhosündikalism eitab igasugust poliitilist võitlust parlamentlikust tegevusest kuni sotsialistliku revolutsioonini, vastandades sellele otsese tegevuse. Wikipedia)

USA osa maailmamajanduses on alates II Maailmasõjast vähenenud. Kui 1945. aastal oli ameerika ühendriikide käes pool maailma rikkusest, siis tänaseks tema majanduse osa püsinud alates 70ndatest aastatest 25 protsendi juures.

Hiina aktiivne panustamine kolmanda maailma riikide majandusse jagab maailmas jõujooni ümber.

Euroopa Liit on võrreldes USA-ga tahtlikult alamas positsioonis.

NATO laienemine Ida-Euroopasse on viga. See tõmbas kriipsu Gorbatšovi ja Bush I vahel sõlmitud tasakaalu ja desarmeerimise kokkulepetele. Tänane Venemaa märatsemine on selle kokkuleppe rikkumise tulemus. Bush Esimene ja Gorbatšov tegid Saksamaade ühinemise juures lepingu, et NATO Saksamaast ida poole ei laiene. Clinton tõmbas nimetatud lepingule vee peale.

Järjekordse demograafilise plahvatuse vastu aitab naiste harimine. Naiste haridus ja laste arv on otseses korrelatsioonis — mida haritum naine, seda vähem lapsi.

Täna maailmas toimuvad arengud on rahvusriikide suhtes paljulubavad. Hispaanias on Baskid ja Katalaanid saavutamas üha suuremat autonoomiat, sama Inglismaal Waleslaste ja Šotlaste püüdlustega. Teisalt võivad rahvusriigid enda huve ka mingi suurema hüve nimel alla suruda.

ÜRO on ebaefektiivne ja valmistab pettumust. Palju näiteid, millest kõnekam on see, et Kuubavastast kaubandusembargot hoiab ainult üleval USA julgeolekunõukogu veto. Kõik riigid peale USA, Iisraeli ja Palau on selle tühistamise poolt. Sama asi relvamüügi piiramisega, mille USA samuti vetostas.

Vabaturumajandus on pettus, mida nõrgematele peale surutakse. USA on üks hullemaid riigi sekkumise toetajaid majanduselus. Näiteks Reagan’i tähesõdade programmi peamine eesmärk ei olnud kosmosekilbi loomine vaid tohutute rahasüstidega riigi eelarvest USA tehnoloogiasektori ülespumpamine. Näiteks tänased mikroprotsessorid/transistorid/laserid jne on suures osas selle programmi tulemus. Sama käib ka ulatusliku sõjategevuse kohta, mis toidab riigieelarvest USA erasektorit. WTO reeglid ei toeta vabaturumajandust. Jutt isekorrastuvast majandusest on maania.

USA majandust võib kirjeldada sõnadega „süstemaatiline häving“ (systematic disaster). Riik sipleb meeletus välisvõlas, väliskaubanduse puudujääk on ülisuur jne.

Kõige suuremad maailma ees seisvad probleemid on tuumasõda ja ökokatastroof.

(Soovitav on lugeda samuti Noam Chomskile esitatud küsimusi.)

Ennem eile (5.11.2008) toimunud küsimuste-vastuste vooru video ilmumist võib vaadata ära käesoleva aasta aprillis Google Cambridge kontoris toimunud Noam Chomsky ettekande.