Uus koroonaviirus (COVID-19) on maailma tähelepanu pälvinud juba aasta algusest saadik. Nakatunuid on teada juba üle 80 000, tervenenuid ligi 28 000, surnuid üle 2700.

Seni on kuulda, et vaktsiini püütakse luua mitmel pool üle ilma, aga keegi pole veel edukas, ja ka parimal juhul ei tasu seda oodata enne aasta lõppu.

Märgiliseks päevaks võib lugeda eilset, 25. veebruari, kui avalikkuse ette jõudsid teated võimaliku vaktsiini valmimise kohta nii USAs kui Hiinas.

Kumbki variant pole veel testmiseni jõudnud, aga hea uudis on raskel ajal ka midagi väärt, eks ole.

USA-s kuulutas töövõidust biotehnoloogiafirma Moderna, mis teatas, et võimalik vaktsiin valmis koostöös riikliku allergia ja nakkushaiguste instituudiga (NIAID), kelle asjatundjatele näidised edasi saadeti.

Moderna loodab vaktsiini inimestel katsetada alates aprilli lõpust ja saada tulemustest ülevaate juulis või augustis. Testidesse kaasatakse 25 vabatahtlikku, kellele süstitakse kaks annust, nägemaks, kas see toodab kehas viirusevastase reaktsiooni.

Ka siis, kui inimkatsed on edukad, on vaktsiini turuletoomiseks vaja mitmeid edasisi põhjalikke teste ja lubasid.

Moderna pole muidugi ainus vaktsiiniotsija. Ainuüksi Ühendriikides tegelevad sellega farmakoloogiahiiud Johnson & Johnson ja GlaxoSmithKline, aga eraldi ka NIAID-i teadlasterühm.

Moderna kuulutab, et neil kulus viiruse geneetilise koodi saamisest võimaliku vaktsiini arendamiseni 42 päeva. Võrdluseks, et SARSi (ühe koroonaviiruse vanema variandi) puhul jõuti inimtestideni umbes 20 kuuga.

Samal päeval ehk eile jõudsid avalikkuse ette ka teated võimaliku vaktsiini leidmise kohta Hiinas. Selle saavutuse taga on Tianjini ülikooli juures asuva Eluteaduste kooli teadlasgrupp eesotsas professor Huang Jinhai’ga.

Hiinlaste vaktsiin on suukaudne ja põhineb leiva-pärmkottseenel (pagaripärmil). Vaktsiin aga pole jõudnud ei loomadel ega inimestel katsetamiseni. Prof Jinhai kuulutab, et otsib edasiseks arendustööks partnereid ja kinnitab, et vaktsiini turulejõudmine on pikk keerukas protsess.

Enamik tänaseks teadaolevatest koroonaviirusega nakatunutest asuvad mandri-Hiinas.