Ettevõtte näol on tegemist ühega paljudest uutest erafirmadest, mis loodavad korrata rahvusvalisse kosmosejaama (ISS) kaupa toimetanud Space X-i edu, vahendab BBC News.

USA on seni esimene ja ainus riik, mis on suutnud 1960. aastatel inimesi Kuule toimetada. Rohkem Kuu-missioone pole aga toimunud suurte kulude ja huvi kadumise tõttu. USA president Barack Obama tühistas NASA kavandatud Kuule naasmise, öeldes, et seal on juba käidud.

Golden Spike, mida juhib NASA endine kaasadministraator Alan Stern, teatas, et tahab pakkuda kosmosereise teiste riikide valitsustele, nagu näiteks Lõuna-Aafrika Vabariik, Lõuna-Korea ja Jaapan, keda võiks asi huvitada teaduslikust seisukohast või rahvusliku prestiiži pärast.

„Jutt ei käi esimene olemisest. Jutt käib klubiga liitumisest,“ ütles Stern kolmapäeval. "Me omamoodi puhastame tolmust selle, mida NASA tegi 1960. aastatel. Me kavatseme teha sellest 2020. aastateks tarbekauba.“

Firma teatel kavatsetakse teha kokku umbes 15-20 lendu.

Golden Spike kubiseb kosmoseveteranidest: juhatuse esimees on Apollo-ajastu lennudirektor Gerry Griffin, kes juhtis kunagi Johnsoni kosmosekeskust.

Nõuandjate hulgas on endine kosmosesüstiku komandör ja mänedžer, endine suursaadik ÜRO-s Bill Richardson, insener ja kirjanik Homer Hickam, Hollywoodi režissöörid ning USA esindajatekoja endine spiiker ja kosmosepoliitika entusiast Newt Gingrich.

Harvardi ülikooli astronoom Jonathan McDowell, kes jälgib kosmoselende üle maailma, ütles Associated Pressile, et suurem osa uutest kosmosefirmadest läheb hingusele enne, kui midagi on valmis ehitatud.

„On ebatõenäoline, et see on see, mis õnnestub,“ nentis McDowell, viidates Golden Spike'i kopsakale hinnasildile.