"Pärast nelja väga rasket päeva tegi meeskond täna õhtul viimase katse," ütles projektijuht Richard Cook, kui Marsile saadetud uurimisjaamaga ei õnnestunud ühendust saada. "Me oleme punktis, kus võib kindlalt öelda, et missiooni õnnestumislootus on kaduvväike."

Oletatavasti lebab uurimisjaam Mars Polar Lander punase planeedi lõunapooluse piirkonnas kahjustatuna või purunenuna.

Pasadenas asuva USA reaktiivjõu labori teadlaste sõnul tegi Marsi orbiidil tiirlev satelliit Mars Global Surveyor kell 10 Eesti aja järgi viimase katse saada marsimaandur Maaga ühendust võtma. Katse kestis kuus minutit, kuid 165 miljonit dollarit maksma läinud maandur vaikis endiselt.

Missiooni nurjumine annab järjekordse hoobi NASA kosemoseprogrammidele. Maanduri sõsarlaev Mars Climate Orbiter kaotati septembris arvutusvea tõttu ja kaks maanduriga koos Marsile suundunud sondi ei ole samuti Maalt saadetud signaalidele vastanud. Seekordse nurjunud Marsi-missiooni kaotused ulatuvad ühtekokku 265 miljoni dollarini.

Lennuinseneride sõnul püsib veel õrn lootus, et maandur nädala jooksul vastab. Hetkel ei oska nad öelda, kas uurimisjaam on tugevalt kahjustatud või päris purunenud. Cook ütles, et katseid maanduriga ühendust saada jätkatakse veel paar nädalat.

Kedervarrekujuline kolmejalgne Marsimaandur jõudis Marsile reedel pärast kella 10 hommikul, kuid ei saatnud signaali eduka maandumise kohta.

Vaikis ka Deep Space 2, mis maanduriga koos Marsile saadeti ja mille kaks mikrosondi pidanuks maandurist eralduma ja 644 kilomeetrise tunnikiirusega Marsi pinnale sööstma, et NASA uut põrketehnoloogiat katsetada.

Kontakt marsimaanduriga kaotati reedel, kui see pärast 756 miljoni kilomeetri pikkust reisi Marsi atmosfääri sisenes.

Cooki sõnul suunatakse marsisatelliidi kaamerad mitme erineva nurga alt maandumiskohale, et teada saada, mis maanduriga on juhtunud.