Internetis lahvatasid spekulatsioonid maavälise elu avastamise teemal pärast seda, kui NASA teatas plaanist korraldada briifing, millesse on kaasatud mitu ebatavalisi eluvorme uurivat teadlast, vahendab PhysOrg.

Neile, kes teadustöö sisu osas oletusi teevad, kujuneb täna avalikustatav uurimus aga tõenäoliselt pettumuseks. Nimelt ei räägi see tööga juba tutvunud teadusajakirjanike kinnitusel sugugi elu avastamisest väljaspool Maad.

Ameerika teaduse edendamise liit AAAS — mis kirjastab ka ajakirja, milles uurimus ilmub — teatas kolmapäeval, et nendeni on jõudnud hulgaliselt arupärimisi täna avaldatava uurimuse suhtes tehtud ekslike veebi- ja/või kollase ajakirjanduse spekulatsioonide kohta.

„Need teated ei rajane ilmselgelt ajakirja Science heakskiidul üllitatavale eelretsenseeritud uurimusele,” rõhutas liidu pressiteade.

Segadus algas, kui blogija Jason Kottke avaldas pressikonverentsil üles astuvate teadlaste erialavaldkondi aluseks võttes oma veebikohas Kottke.org arvamust, et NASA võib teatada bakterioloogiliste eluvormide leidmisest Saturni kõige suuremalt kuult Titaanilt. Oletus levis kiiresti ning seda korrati paljudel veebilehtedel.

Kuna kaasaegne teadus võib olla keeruline ja raskestiselgitatav, teevad suuremad teadusajakirjad nagu Nature, Science, Journal of the American Medical Association jt ilmuma kavandatud teadustööd enne avaldamist kättesaadavaks üksikutele hoolikalt valitud teadusajakirjanikele. See annab ajakirjanikele aega oma lugusid ette valmistada. Seevastu peavad nad lubama, et ei paljasta neile enne avaldamist usaldatud tööde sisu enne nende tegelikku ilmumist.

Eile teatas AAAS resoluutselt, et Kottke pole nende isikute hulgas, kellele teadustöid enne avaldamist läkitatakse.

Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!