NASA robotkulgur Opportunity on avastanud selgeid tõendeid sellest, et punase planeedi pinnal voolas kunagi vesi.

“Opportunity maandus Marsi piirkonnas, kus oli kunagi pinnavett,” ütles NASA asejuht Ed Weiler pressikonverentsil. “Veelgi enam, see piirkond võis olla elamiskõlblik keskkond.”

See ei tähenda, et Marsilt võidakse leida tõendeid elust, kuid näitab, et elu võis areneda punasel planeedil nii nagu Maal, märkis NASA.

Marsikulguri edastatud info tähendab seda, et NASA võib minna edasi plaaniga saata Marsile ka inimesed.

Tõendite leidmine vee kunagisest olemasolust Marsil oli eeltingimus ambitsioonikamatele missioonidele.

Tõendeid külmunud veest on nähtud Marsi mitmes piirkonnas ning punase planeedi ümber tiirlevate kosmosesondide edastatud fotod on näidanud moodustisi, mis võisid tekkida voolava vee tõttu.

Opportunity maandus 24. jaanuaril Marsi ekvaatori lähedal, suure tasandiku Meridiani Planum ühes kraatris. Kulgur on uurinud kraatri pinnasekihti.

Opportunity avastas kraatris halli särava mineraali hematiidi, mis Maa peal moodustub vees.

Teadlaste sõnul tõestab kunagist vee olemasolu ka pinnase suur soolasisaldus.

“Me oleme jõudnud järeldusele, et kaljusid uhtus kunagi vesi,” ütles teadusuuringuid juhtiv Steve Squyres New Yorgi Cornelli Ülikoolist.

“See muutis nende tekstuuri ja nende keemiat. Me ei saa veel teile öelda, kas need kaljud olid järves, tiigis või meres.”

“See piirkond oli eluks sobiv,” lausus Squyres. “See ei tähenda, et seal tõepoolest oli elu. Kuid tegemist oli kunagi elamiskõlbliku kohaga Marsil.”

Rohkem informatsiooni saadakse siis, kui Marsile saadetakse missioon kivimiproovide võtmiseks.