Nottinghami ülikooli uurijad väidavad, et õhetav näonahk võimendab veetlevust, ehkki liigne puna seondub juba ohtliku agressiivsusega ja kahandab külgetõmmet, vahendab The Independent.

Isaste esikloomaliste, lindude ja kalade juures on punast värvust juba ammu seostatud kõrge positsiooniga ühiskonnas ja partnerite ahvatlemisega. Seni aga polnud selge, kas sama seos kehtib ka inimeste puhul

Toomaks küsimusse selgust, viisid teadlased läbi sarja katseid, milles naistel lasti arvutis meeste piltidel näonaha värvust manipuleerida nii, et kujutis muutuks võimalikult atraktiivseks, domineerivaks või agressiivseks.

Mida punasem on pale, seda domineerivamana seda tajutakse: värvus seondub kõrge testosteroonitaseme, hea tervise ja äärmuslikel juhtudel vihatundega.

Ühe teooria kohaselt mõjub punane, kuid mitte liiga raevunud välimusega mehe nägu naistele veetlevalt sellepärast, et seda seostatakse hea tervisega. Tõepoolest — hapniku suur osakaal vereringes, mis ka naha punasemaks teeb, annab märku heast kehalisest vormist.

Portsmouthi ülikooli psühholoogiateaduskonna teadur Samantha Mann kommenteeris: "Punast tajutakse sageli ohuvärvusena. Punane nägu viitab kehalisele või vaimsele pingutusele ning võib johtuda sellistest teguritest nagu äge viha, füüsiline aktiivsus või alkoholi mõju.

Tõenäoliselt ei mõju ükski neist naisterahvastele nii külgetõmbavalt kui õrnalt õhetav terve jume, kuid kaht esimest võib kindlasti seostada nii domineerivuse kui agressiivsusega.

Head näited domineerivatest, aga mitte agressiivsetest nägudest võiks olla sir Richard Branson (uudist illustreerival pildil) või Bill Clinton, kergelt rõõsast veetlevast näost aga Brad Pitt."