Uurijad avastasid, et mõned naised ei saa aru, et on erutunud, ehkki füüsilised reaktsioonid selles osas kahtlust ei jäta, vahendab The Daily Telegraph.

Taolise tulemuse selgituseks võiks olla sugueluga seonduv süü- ja häbitunne, usuvad uurijad.

“Mõnedel naistel ilmnevad (füüsilised) reaktsioonid, ehkki nad ei tunnista sugulise erutumise kogemust,” sedastab värske uurimus. “Sugulise erutuvuse möönmine sõltub muljehaldusest — seega keelduvad suurema sugulise süütunde küüsis vaevlevad naised tõenäolisemalt tunnistamast sugulise erutuse tunnet.”

Taoline probleem “võib olla paljudele naistele normiks” ning põhjustada vähem rahuldust pakkuvat suguelu, hoiatavad uurimuse läbiviijad.

Meeste puhul kehtib aga evolutsiooniline eelis, mille tulemusena on nende ajud sünkroonis füüsiliste himudega.

Uurijad usuvad, et taolise korrelatsiooni tulemusena on meeste libiido jõulisem, mistõttu saavad nad ka suurema tõenäosusega järglasi ning pärandavad oma geene järgmisele põlvkonnale.

Uurijad analüüsisid 132 uurimust, mis olid läbi viidud ligi 40 aasta jooksul ning milles mõõdeti enam kui 4000 mehe ja naise füüsilisi ja vaimseid reaktsioone.

Reaktsioone mõõdeti pärast katsealuste mõjutamist mitmesuguste erootiliste stiimulitega nagu korraldus fantaseerida või pornograafiliste filmide näitamine.

Vabatahtlikel katsealustel paluti kirjeldada katsete käigus kogetud erutuse määra.

Samuti rakendati nende füüsiliste seksuaalsete reaktsioonide salvestamiseks aparaate, mis mõõdavad vere voolutugevust eri kehapiirkondades, et kontrollida, kas need kajastuvad osalejate aistingutes.

Ajakirjas Archives of Sexual Behaviour avaldatud tulemused näitavad, et meeste ajud ja kehad olid peaaegu alati joondunud, samas kui naiste puhul olid ebakõlad nende kahe vahel märksa tõenäolisemad.

“Me tahtsime teada saada, kui tõeselt peegeldab inimeste subjektiivne sugulise erutuse kogemus nende füsioloogilist genitaalreaktsiooni, ning kas see on meestel ja naistel isesugune. Meie tulemuste järelmid aitavad hinnata seksuaalset erutust ja sooerinevuste olemust antud vallas ning konstrueerida sugulise reaktsiooni mudeleid, ” ütleb Meredith Chivers Kanadas Kingstonis tegutsevast Queen’s University ülikoolist.

Suuremas osas seksuaaluuringutest usaldati erutuse hindamisel eelkõige vabatahtlike katsealuste endi sõnu.