Nüüd viimaks usuvad uurijad, et on lahendanud vähemalt osa sellest mõistatusest. Nimelt paistab, et östrogeeni taseme kõikumistele reageeriv valk võib selgitada, miks migreen kimbutab naisi rohkem kui mehi.

Rohkem kui 10% planeedi elanikest kimbutav migreen on levimuselt kolmas tervisehäire maailmas. Ligikaudu 75 protsenti migreenipatsientidest on naised, kes kogevad haigushoogusid ka meestest tihedamini ja ägedamalt ning keda ravimid ei aita sama edukalt kui mehi.

Tänavusel USA eksperimentaalse bioloogia uurijate aastakoosolekul Californias San Diegos esitas uurija Emily Galloway uusi tulemusi valgu NHE1 seostest migreenpeavalude ilmnemisega.

NHE1 reguleerib valkude ja naatriumiioonide ülekannet rakumembraanidel, kaasa arvatud membraanidel, mis eraldavad saabuva vere voolu ajust.

Kui valgu NHE1 tase organismis on madal või kui vastav molekul ei toimi, nagu peaks, võib tulemus olla migreenile tüüpiline peavalu. Ja kuna ebakorrapärane NHE1 häirib valkude ja naatriumiioonide liikumist ajusse, ei õnnestu ka valuvaigistitel ületada vere-aju-tõket ehk hematoentsefaalset barjääri (ingl blood-brain barrier). See võib ka selgitada, miks haigust on nii keeruline ravida.

Kui uurijad analüüsisid valgu NHE1 taset isaste ja emaste laborirottide ajudes, tuli välja, et see on isasloomadel neli korda suurem kui emasloomadel. Pealeselle ilmnes, et kui emasloomade östrogeeni tase oli tipus, oli NHE1 hulk nende veresoonkonnas ja ajus kõige väiksem.

„Migreeni põhjustavate molekulaarsete mehhanismide uurimine on esimene samm teel täpsemini sihitud migreeniravimite loomise poole nii meeste kui ka naiste ravimiseks,“ rõhutas Galloway pressiteates.