Plagnoli ja Easterlini töö, mis ilmub ajakirja Journal of Happiness Studies järgmises numbris, on esimene, mis kasutab täitumata jäänud soovide rolli uurimiseks inimese heaolu juures riiklikult üle mitme aastakümne kogutud andmeid, vahendab EurekAlert!.

Nagu uurijad selgitavad, võivad eduootused eri põlvkondades (näiteks majanduslanguse ajal) kasvanute juures erineda. Andmekogumitel eri perioodidest võib olla ka erinev demograafiline koosseis.

Oma analüüsis kontrollisid uurijad sünnipära-rühmasid ja demograafilisi karakteristikuid nagu rass ja haridus. Nad leidsid, et varajases täiskasvanueas on naised meestest keskmiselt õnnelikumad — kuid ajapikku sära tuhmub. Täpsemalt: 48 aasta vanuses ületab meeste üldine õnnelikkus naiste oma.

Selline üldise õnnelikkuse soopõhine jaotus on kooskõlas kahe olulise teguriga, mis eluga rahulolu määravad: perekonna ja rahalise seisuga.

Nagu Plagnol selgitab, on hilisemas elus “mehed need, kes oma püüdluste saavutamisele lähemale jõuavad, on rohkem rahul pereelu ja finantsolukorraga ning kahest soost õnnelikumad.”

Mis puutub armastusse, on naiste ja meeste elueesmärgid üsna sarnased, näitab uurimus. Üheksa kümnest inimesest, sõltumata soost, soovivad täisealisena olla õnnelikus abielus.

“Abielu ja laste osas on erinevused meeste ja naiste püüdlustes üsna väikesed,” kinnitab Plagnol, kes sai doktorikraadi Lõuna-California Ülikoolist 2007. aastal. “Soolised erinevused rahulolus sõltuvad suuresti sihtide saavutamisest.”

Kõige kurvem periood keskmise mehe elus — tema 20dad eluaastad — on ka periood, mille vältel ta ka kõige tõenäolisemalt vallaline on.

Noored mehed on oma rahalise olukorraga vähem rahul kui neiud — mitte sellepärast, et nad oleksid kehvemas seisus, vaid sellepärast, et tahavad rohkem ning seega kogevad ka suuremat pettumust, selgitasid teadlased.

Kuid vanus muudab paljutki, kaasa arvatud meeste rahamuresid ja puudulikku armuelu.

Pärast 34. eluaastat on mehed tõenäolisemalt abielus kui naised ning ajaga see lõhe ainult laieneb, peegeldades meeste kasvavat rahulolu pereeluga.

Samuti on mehed aja möödudes rohkem rahul oma varalise seisuga, mis väljendub nende kasvavas tarbimisvõimes. Uurijad leidsid, et mehed kipuvad ihaldama hinnalisemaid objekte, mida nad enne keskiga endale harva lubada saavad, näiteks autot või suvilat.

(Märkimisväärne erinevus: naised ihaldavad meestest rohkem “ilusaid riideid”, leidsid uurijad.)

Need tulemused on kooskõlas Easterlini varasema uurimusega, mis näitas, et nooremad põlvkonnad on eluga vähem rahul kui vanemad, ehkki neil on rohkem vara ja võimalusi.

“Loomulikult ei pea õnnelik-olemiseks olema abielus, aga kui see on midagi, mida inimene tõesti tahab — ja enamik inimesi tahab —, annab suutmatus seda saavutada olulise hoobi üleüldisele õnnelikkusele,” ütleb Plagnol, lisades, et püsisuhtes inimeste rahaline kindlustatus kipub üldiselt olema parem kui neil, kes vaid iseenda ressurssidele lootma peavad.

Mõned ealised verstapostid:

41: vanus, milles meeste rahulolu rahalise seisuga ületab naiste oma.
48: vanus, milles meeste üleüldine õnnelikkus ületab naiste oma.
64: vanus, milles meeste rahulolu pereeluga ületab naiste oma.