Muhk tekitas 17-aastasele naisele aegajalt valu

Fetus in fetu (FIF) ehk loode lootes on haruldane haigus - ametlikult on meditsiinilises kirjanduses teada alla 200 sellise juhtumi, kuigi seda võib esineda 1 kord 500 000 elusalt sündimise jooksul.

Kuid seekordne juhtum on teistest sarnastest juhtumitest haruldasem - reeglina on parasiit-kaksik leitud juba noores eas ning meessoost inimestel. Nüüdne juhtum on kaheksas FIF täiskasvanud inimesel ning esimene täiskasvanud naisel.

FIF seisneb selles, et samas platsentas arenevatest kaksikute looteist üks mässitakse varajases arengufaasis justkui teise sisse ning see hakkab seal edasi kasvama. Mõlemad arenevad, aga kui ühest saab tavaline laps, siis tema sees kasvanud kaksik väärareneb ning on pigem käsitletav parasiidina.

Teine teooria on see, et FIF on teratoomi vorm, ehk kasvaja, mis koosneb mitmetest erinevat tüüpi kudedest nagu juuksed, lihased, hambad ja ka luu.

Naise kõhuõõnest eemaldati tema kaksik

Väärarenenud parasiit-kaksik väljaspool oma õe või venna keha ellu ei jääks, sest sellel puuduvad mitmed eluks vajalikud organid.

Reeglina avastatakse haigus ehk kaksiku kehasse lõksu jäänud loode juba imikueas, kuid sel korral pöördus juba 17-aastaseks saanud naine arstide poole kaebusega, et kõhu peal kasvav muhk tekitas aegajalt valu, kuigi muus osas oli tervis täitsa hea.

Kompuutertomograafi uuring näitas, et kõhuõõnes on mingi konkreetne mass, mis surub kõhus organeid kokku. Veelgi enam, avanevalt pildilt paistsid erineva tihedusega erinevate kudede piirkonnad, samuti ka mitmeid luustunud juppe, mis meenutasid selgroolülisid, ribisid ja pikki luid.

Kompuutertomograaf näitas mingit moodustist naise kõhus

Kaksiku tomp oli üsna suur - 30 x 16 x 10 cm, asus naise maksa all ning selle küljes oli karvu, luid ning muid kehaosi. Parasiit-mass eemaldati kirurgiliselt ning naine taastub kenasti.