Kanadas tegutseva Lavali ülikooli psühholoogiateaduskonna professori Genevieve Belleville'i juhtimisel uuriti võimalikke seoseid kuufaaside ja psüühikahäiretega patsientide hulga vahel, kes tulid haiglatesse kiiret abi paluma, vahendab Medical Xpress.

Selgitamaks välja, kas kuuseisu ja vaimuhäirete vaheline oletatav seos on tegelikult olemas, hindasid uurijad nende patsientide tervislikku seisundit, kes pöördusid Montreali Sacré-Coeuri ja Hôtel-Dieu de Lévis'i haiglate erakorralise meditsiini osakondadesse 2005. a märtsi ja 2008. a aprilli vahelisel perioodil.

Uurijad keskendusid konkreetselt 771 patsiendile, kes olid saabunud haiglasse valudega rinnus, millele ei suudetud leida mingisugust meditsiinilist põhjust.

Psühholoogilised testid näitasid, et arvestataval osal neist patsientidest esines paanikahoogusid, ärevushäireid ja meeleolukõikumisi või enesetapumõtteid.

Kuukalendri alusel selgitasid teadlased välja, milline oli kuuseis iga EMO-visiidi ajal. Ajakirjas General Hospital Psychiatry ilmunud uurimuse tulemused ei näidanud mingisugust korrelatsiooni psühholoogiliste probleemide ilmnemise ja nelja kuufaasi vahel.

Siiski täheldati üht erandit: ärevushäirete esinemine kuu viimases veerandis oli 32% normist sagedasem.

"Tegu võib olla kokkusattumusega või mõne sellise teguri mõjudega, mida me arvesse ei osanud võtta," kommenteeris prof Belleville. "Üks on aga kindel — me ei leidnud, et täis- või vanakuu inimeste psüühikale kuidagi mõjuks."

Uurimuse tulemused lähevad vastuollu levinud uskumusega, mida jagab 80% medõdedest ja 64% arstidest, kes on veendunud, et kuufaasidel siiski on patsientide vaimsele tervisele mõõdetav mõju.

"Loodame, et meie tulemused aitavad meditsiinitöötajatel sellest ebausust viimaks loobuda," rääkis prof Belleville. "Muidu võib taoline väärarusaam ühest küljest moonutada nende hinnanguid täiskuu ajal ja teisalt muuta neid vähem tähelepanelikuks ülejäänud kuu jooksul ilmnevate psüühikaprobleemide suhtes."