Doktoriväitekirjas pealkirjaga “Eros ja müstika. Kas müstilised teadvusseisundid on seksuaalsete reaktsioonide kõrvalproduktid?” väidab teadlane, et müstilistel ja orgasmilistel seisunditel on olulisi sarnasusi.

„Mõlemaid saab kirjeldada parasümpaatilise ja sümpaatilise närvisüsteemi koaktiveerumise kaudu, mis saavutatakse tsüklilise, rütmiliselt korduva, iga tsükli vältel intensiivistuva stimulatsiooni kaudu. Aju temporaalsagara epilepsia uuringutele toetudes võib üsna kindlalt väita, et ka neuraalne dünaamika on mõlemal juhul võrdlemisi sarnane,” kirjutab Karo.  

Tema väitel ei saa müstilisi seisundeid ei saa kitsalt käsitleda orgasmi otseste evolutsiooniliste kõrvalproduktidena, kuid on tõenäoline, et transendentsete seisundite evolutsiooniline lähtepunkt on just paaritumisega seotud käitumismustreis.

Seos spirituaalsete kogemuste ja seksuaalreaktsioonidega näitab, kuivõrd sügavasti kuulub inimene kokku kogu muu looduga ja kuivõrd väär on sellelt seisukohalt inimese — tihti Piibli abil õigustatud — pretensioon olla „looduse kuningas”, väidab Karo.

„Asjaolu, et müstilised seisundid on otse seotud seksuaalsusega, tuleks pühitseda ja mitte häbeneda,” leiab ta. „Spirituaalne ekstaas kuulub olemuslikult meie planeedi suurimasse, ülimalt elutervesse ja tõeliselt jumalikku müsteeriumi — nimelt sellesse, mille kaudu sünnib uus elu. Olgu siis spirituaalsel või kehalisel tasandil.”