Kas südame murdumisse on võimalik surra? Kahtlemata võib see niimoodi tunduda, ning igaüks, kes on pidanud kogema tugevat leina lähedase inimese kaotamise tõttu, võib endalt küsida, kas ta üldse suudab seda üle elada, vahendab The Guardian.

Alexander Lyon, kes töötab südame- ja kopsuhaigustele spetsialiseerunud kuninglikus Bromptoni haiglas kardioloogiakonsultandina, püüab koostöös Imperial College Londoni uurijatega selgitada välja, miks mõned inimesed surevad vaid mõne päeva jooksul pärast äkilise ja laastava kaotuse kogemist.

Tema sõnul võivad saatusliku südamerikke esile kutsuda ka muud šokid, näiteks vastupandamatu hirm või äärmuslik valu. Terviseriket, mida nimetatakse „murtud südame sündroomiks”, ei põhjusta Lyoni sõnul aga mitte ainult „halvad” emotsioonid. Samamoodi võib selle esile kutsuda äge ja ootamatu õnnetunne, näiteks õnneloosi võitmine.

Sündroomi, mida nimetatakse ka stressitekkeliseks kardiomüopaatiaks või Takotsubo kardiomüopaatiaks, kutsub esile organismis vallandunud võimas adrenaliinitulv, mis võib südame peamiselt pumpamisega tegeleva koja alumise poole „oimetuks lüüa”, kutsudes selles sisuliselt esile halvatuse, mille kompenseerimiseks peab koja ülemine pool töötama topeltkoormusel.

Lyon möönab, et see võib mõned diagnoosijad segadusse ajada, kuna arstidele õpetatakse, et adrenaliin kujutab endast „võitle-või-põgene-hormooni”, mis paneb südame tuksuma kiiremini ja tugevamalt. Murtud südame sündroom on aga seisund, mille puhul adrenaliin põhjustab hoopis südamelihase nõrgenemist.