Munakollane aitab võidelda vabade radikaalidega
Nimelt tekivad organismis oksüdatsiooniprotsessi käigus vabad radikaalid, mis võivad vallandada rakukahjustuste ahela. Vabad radikaalid on väga reaktsioonivõimelised molekulid, kuna nende välimisel elektronkihil on üks paardumata elektron. Keha kasutab vabu radikaale normaalseks talitluseks, kuid nende liig on tervisele väga ohtlik, põhjustades mitmesuguste vähkkasvajate esinemissageduse tõusu ja muid raskeid tervisehäireid, vahendab ERR Teadus Food Chemistry artiklit.
Alberta ülikooli teadusgrupp uuris tavalisel dieedil (nisu või mais) olevate kanade munetud munade rebusid ja leidis, et neis leidub kahte aminohapet – trüptofaani ja türosiini –, millel on kõrged antioksüdantsed omadused. Analüüsist selgus, et paar toorest munakollast sisaldasid ligi kaks korda rohkem antioksüdante kui terve õun, mida on umbes sama palju kui 25 grammis jõhvikates.
Kuigi antioksüdantide sisaldus väheneb umbes poole võrra, kui mune praadida või keeta, on see siiski märkimisväärne kogus.
Uuringu üks autoritest Jianping Wu avaldab lootust, et see on alles esimene samm, hindamaks õigesti kanamunade võimet hoida ära vabade radikaalide teket.
Jälgi Forte uudiseid ka Twitteris!