Rahvusliku ookeani ja atmosfääri adminstratsiooni (NOAA) ja NASA kosmoseuuringute instituudi (GISS) värske analüüsi kohaselt oli 2011. aasta võrreldes 1951-1980. aasta keskmise temperatuuriga 0,51 °C võrra soojem. Briti meteoroloogiateenistus ning Ida-Anglia ülikooli kliimauurimisüksus jõuab sarnastele tulemustele, vahendavad
.

Üleüldist jahenemistrendi siiski oodata ei ole. Möödunud aastal mõjutas maailma kliimat endiselt Vaikse Ookeani lõunaosa ENSO tsükli La Niña faas, millega kaasneb üleüldine temperatuurilangus. Sama nähtuse tõttu näitab langustrendi ka viimase viie aasta keskmine temperatuur. Tõenäoliselt on kliimat mõjutanud ka erakordselt pikk Päikese vaikne periood. Samas tasub märkida, et sel aastal esines ebaharilikult kõrgeid temperatuure mitmel pool põhjapoolkeral, eriti kõrgematel laiuskraadidel nagu Skandinaavias ja Kanadas.

On äärmiselt tõenäoline, et uus maailma keskmise temperatuurirekord lüüakse kolme aasta pärast või isegi varem, kui La Niña vastasfaas El Niño haripunkti saavutab. Lisaks oodatakse, et Päikese aktiivne periood võib kesta kuni 2017. aastani, mistõttu võib keskmine temperatuur olla 0,1 °C kõrgem.