Keemilise protsessi ajal toimuv on keemikutele üldiselt teada, kuid siiani pole õnnestunud vaadelda üleminekuetappi ehk siis seda hetke, mil moodustuvad uued molekulid. Nüüd on ühel Ameerika uurimisrühmal see õnnestunud. Keemilise reaktsiooni vaatluse käigus fikseerisid nad kõik etapid algainest kuni lõpptulemuseni.

Martin Rahm, Chalmersi ülikooli füüsikalise keemia teadur kommenteeris ameeriklaste tööd järgmiselt: "See on üks osa põnevast, juba mitu aastat kestnud arendusest, mille käigus manipuleeritakse üksikuid aatomeid laservalgusega."

Ameerika teadlastel õnnestus reaktsiooni ajalist kulgu venitada, muutes kogu eksperimendi ekstreemselt külmaks, mistõttu muutus ka üleminekuetapp aeglasemaks ja seega ka paremini jälgitavamaks. Teadlased suutsid kinni püüda ja mõõta lühikese elueaga nelja aatomi massi, mis oli moodustamas uusi kaaliumi ja rubiidiumi aatomitest koosnevaid molekule.

Kvantmehaaniliste arvutuste abil on teadlased olnud neist üksikasjadest teadlikult, kuid nii detailselt jälgida pole keegi seda protsessi siiani suutnud.

“Võimalus vaadata reaktsioone nii detailselt on üks võimalus kontrollida arvutuste õigsust ja mõista keemilisi reaktsioone paremini,” ütles Martin Rahm.