SETI asutaja Frank Drake’i kuulus võrrand püüab määrata intelligentsete tsivilisatsioonide arvu universumis ja annab mõista, et kui meie galaktikas on intelligentse tsivilisatsioonide arv üle ühe, siis peaksime neist kunagi kuulma.

Drake’i võrrand aga vaatab ühest väikesest asjaolust üle, leiab Bouchet-Franklini nimelise instituudi teadlane Reginald Smith. Tema sõnul on maavälistelt tsivilisatsioonidelt lähtuvatel signaalidel piir, pärast mida need muutuvad registreerimiseks liiga nõrgaks.

Smith tuletab sellele ideele tuginedes minimaalse tsivilisatsioonide tiheduse, alla mille on nende omavaheline kontakt antud ruumi mõõtmete juures ebatõenäoline. Arvutus sõltub sellistest faktoritest nagu tsivilisatsiooni eluiga ja vahemaa.

„Eeldades, et keskmise kommunikatsioonivõimelise tsivilisatsiooni elueaks on tuhat aastat (mis on kümme korda kauem, kui Maa on signaale välja saatnud) ja nimetatud tsivilisatsiooni signaalihorisont on tuhat valgusaastat, peaks galaktilises naabruses olema vähemalt 300 suhtlemisvõimelist tsivilisatsiooni, et jõuda minimaalse tiheduseni.”

Seega, kui meie galaktikas on 200 arenenud tsivilisatsiooni, eksisteerib võimalus, et nood ei saa mitte kunagi üksteisest teada.

Loomulikult ei saa siit järeldada, kui palju tsivilisatsioone maailmaruumis leidub, kuid esmakordselt on võimalik määratleda nende hulga ülempiir. Ehk alla 200?

Kas Fermi paradoks on viimaks leidnud seletuse?