Senine areng on liikunud põhiliselt suuremate printerite suunas, millega suudetakse toota suuremaid detaile ja vorme. Üheks edukaimaks näiteks on KamerMaker, millega prinditi sel kevadel kuumtöödeldud bioplastist Hollandi kanalimaja (75% materjalist moodustasid taimsed õlid), kirjutab Kiip.ee.

Antud kanalimaja ja teised analoogsed näited on kokku pandud eraldi prinditud moodulitest, mis seab hoone mõõtmetele ja vormile teatavad piirid.

Uudse lahendusena on Kataloonias asuv innovaatiliste arhitektuurilahenduste uurimisega tegelev Arhitektuuri Instituut (IAAC, Institute for Advanced Architecture of Catalonia) välja töötanud kolmest väiksemast printerist koosneva süsteemi, mis suudab printida vabavormilisi struktuure ning suuremamõõtmelisi hooneid, kasutades selleks kiiresti kivistuvat kunstmarmori segu.

Kolmest tehiskaaslasest ehk robotist koosnev nn pere töötab kindla jaotuse põhjal, kus erinevad ülesanded on jagatud vastavalt etappidele.

Esimese kümnest kihist koosneva aluse prindib Base Robot, seejärel rajatakse külgnev kest ja struktuur Grip Roboti poolt ning viimasena ühendab ehitise ülaosa Vacuum Robot, mis ka vajadusel viimistleb ja tugevdab veel teisi kihte.

Loe täisteksti saidil Kiip.ee