Suurbritannia toidu-uuringute instituudi IFR teadlane Dave Hart usub, et viimatised saavutused millimeetrimiljondiku mõõdus struktuuridele keskendunud nanotehnoloogia vallas võimaldavad maitseid püüda ja vallandada täpselt kontrollitud moel, vahendab The Daily Mail.

Hart ja kolleegid konstrueerivad katse korras eri maitsekihte, mida eristab ja takistab omavahel kattumast spetsiaalne maitsetu želatiin. Keskel on viimane, magustoidu-maitse, mida ümbritseb kõrgtehnoloogilisest geelist Gellan koosnev kapsel.

Roald Dahli lasteraamatus “Charlie ja šokolaadivabrik” esitleb ekstsentriline vabrikant Willy Wonka uhkusega “kolmekäigulise eine närimiskummit”, mis tema väitel matkib täismahus lõunasöögi kõigi käikude maitset. Näts annab edasi tomatisupi, ahjukartulitega rostbiifi ning mustikakoogi ja jäätise maitseid, väidab Wonka. Paadunud nätsumäluja Violet Beauregarde’i õnnetuseks pole näts veel lõplikult täiustatud ning kõrvaltoimena moondab see närija enne magustoiduni jõudmist suureks mustikaks.

Hart osutab: “Wonka fantastiline maiuspala on miljonite maailma laste jaoks seni olnud pelk unistus. Teadus ja tehnoloogia aga kujundavad toidu tulevikku, ning meie nano-osakestes võib peituda lahendus kolmekäigulise gurmaanilõuna rekonstrueerimisele närimiskummis.”

Ta ütleb, et Harvardi ülikooli teadlased on töötanud teatud nanostruktuuride, nn kolloidosoomide kallal, mida saab rakendada osiste aheldamiseks. Teadlaste avastused võivad kujuneda sammuks teel vastava nätsu loomise poole.

“Tillukesed nanostruktuurid nätsu sees võivad sisaldada eri maitseid. Need võivad puruneda ja maitsed vabastada süljega kokkupuutumisel või pärast teatud aega väldanud närimist," ütleb Hart. "Näiteks tomatisupi-kapsel laguneks juba süljega kohtumisel, rostbiif ja mustikakook peituksid aga tugevamates struktuurides, nii et järjestikused maitseplahvatused toimuksid üha ägeneval närimisel.”

Näts toimiks siiski vaid maiustusena, tekitamata täiskõhutunnet ja varustamata organismi vajalike toitainetega.

Hart nuputas Willy Wonka stiilis nätsu valmistamise plaani välja noori teadureid inspireerima mõeldud riikliku teaduse- ja tehnikavõistluse juures töötamise raames. Tema sõnul võib tegeliku nätsu valmistamine veel aega võtta. Ehkki vajalik mehhanism on sisuliselt olemas, nõuavad nii tehnika kui maitsed täiustamist.