USA ajaleht Chicago Tribune on mitme valdkonna ekspertide ja muude tunnustatud prognoosijate silme läbi püüdnud vastata küsimusele, mida toovad meile aastad 2012-2020.

Kümne aasta pärast…

# 90 protsenti tarbekaupadest ostetakse veebitsi ja toimetatakse tellijale koju. — trendiennustaja Faith Popcorn.

# Bioloogilised seireseadmed, mis näevad välja nagu käekellad, annavad meile jooksvat teavet meie verekeemia kohta, samal ajal kui meie randmesse siirdatud mikrokiibid suhtlevad meie poolt külastatavate hoonete soojus- ja valgussüsteemidega. — mittetulunduslik haridus- ja teadusorganisatsioon World Future Society.

# Elundite ja kudede siirdamine loomadelt inimesele muutub igapäevaseks, sest teadlased õpivad inimese immuunsüsteemi sel moel ohjama, et see enam loomade elundeid ei hülga. — Lõuna-Carolina ülikooli meditsiiniteaduskonna abidekaan Jim Raymond.

# Turule jõuab “lendav auto”, mis suudab startida ja maanduda sarnaselt helikopterile. — San Antonio Express-News.

# Kümnendi lõpuks tüdivad ameeriklased päris-elu asendamisest virtuaalse eluga. Vastureaktsioonina internetist tingitud näo-puudumise-kultuurile muutuvad uuesti tähtsaks inimestevahelised otsekontaktid ja reaalne suhtlus. — The Daily Herald.

# Kooliaasta kõigis koolides kestab aastaringselt. — Iowa osariigi Dubuque’i linna ajalehe Telegraph Herald veerukirjanik Rebecca Christian.

# Arukaid mobiilseid roboteid hakatakse kasutama nii kodudes kui tehastes. — George Washingtoni ülikooli ajutrust.

# Portatiivsed ja riietesse siirdatuna seljas kantavad arvutid vabastavad suure osa elanikkonnast tööle-ja-kojusõidu- ning kontoriorjusest. — P. J. Wade, kirjanik, kommentaator, strateeg ja futuroloog.

# Viie aasta pärast on 70 protsenti USA-s müüdud autodest ühendatud internetti. — Kohaldatud internetisisu tootja InfoMove ajakirjas Kiplinger’s Personal Finance.

# “Lõhnatelevisiooni” tehnoloogia võimaldab teleritesse paigutada vastavate kemikaalidega laetud mikrokiibid, nii et saame nautida moe-, kokandus-, reisi- ja aiandussaadete aroome. — Londoni ajaleht The People.

# Koolist koju väntava neljanda klassi õpilase jalgratas on varustatud nupuga, millele vajutamine käivitab mikrolaineahju, nii et selleks ajaks, kui ta köögiuksest sisse astub, on ta eine juba soe. Sõidu ajal näeb ta ühe silmaga arvutikuva, mis võimaldab varakult süveneda kodustesse ülesannetesse. — Charlotte News and Observer.

# Laste nukud, mänguautod ja muud lelud rakendavad lapsega rääkimiseks ja temaga koos arenemiseks tehisintellekti; lapsevanem saab seda protsessi täies ulatuses seirata holograafiliste fotode abil. Lauatelefonide maaliinid jäävad minevikku ning tõenäoliselt tuleb kasutusele üksainus rahvusvaheline valuuta. — Melbourne Herald Sun.

# Ajalehtede asemel hakkame me lugema väikseid ja kergeid sigarisuuruseid raale, mis rullivad välja just selliseid uudiseid, mille me ise valime painduval ja kõrge eraldusteravusega värviekraanidel, mis on omavahel raadioühenduses. — Knight-Ridderi uute meediaoperatsioonide investeerimisharu Knight-Ridder Ventures president Bob Ingle.

# Kosmilist energiat vahendavad kvantgeneraatorid on saadaval kaasaskantavate ja elamusse paigaldatavate üksustena ning suudavad toota lõputus koguses elektrit. Kesksed elektrijaamad pannakse kinni, elektrivõrgud demonteeritakse. — leiutaja ja futurist, romaani “2001: Kosmoseodüsseia” autor Arthur C. Clarke.

Oot-oot, pidage hoogu, võib mõni tähelepanelikum lugeja nüüd vahele hõigata. Kas McClatchy Co. ei neelanud 2006. aastal mitte Knight-Ridderit alla? Ja kas Arthur C. Clarke mitte mullu siit ilmast ei lahkunud?

Tõepoolest — eelpool loetletud järgmise kümne aasta ennustuste juures jäi mainimata, et need tehti 1999. aasta lõpul ja 2000. aasta alguses. Need on kümnenditagused kujutlused sellest, milline on maailm aastal 2010, mitte 2020.

Kui lõpuni ausaks jääda, panid paljud ennustajad täiega täppi ennustustega selle kohta, kui tormiliselt hakkavad nullkümnendatel arenema mobiilne arvutustehnika ja raadiotelefonside. Samuti ei pruugi paljud ülaltoodud prognoosidest osutuda niivõrd valeks, kuivõrd ennatlikuks: internetiühendusega autod on varsti turule jõudmas ning telefonside maaliine pole samuti enam kauaks.

Kuid on selge, et ka aastal 2020 on tehnoloogiasõpradel — kuvatagu nende mõtteavaldusi siis rullekraanidel, lõhnateleris või mõnel senileiutamata kandjal — vaja asju, mille üle nalja visata.

Teil kõigil on nüüd võimalus seda pakkuda. Artikli kommentaarium ootab Forte lugejate ennustusi selle kohta, milliseks kujuneb elu aastal 2020.