Mis muudab šampanja eriliseks?

 (5)
Mis muudab šampanja eriliseks?
Foto: Siim Lõvi

Rahvusvahelise keemia aasta lõppedes on pokaale tõstes sobilik teada, mis muudab šampanja eriliseks. Ameerika keemiaühingu meeleolukas õppevideo selgitab šampanja eripära keemiku pilgu läbi.

Kui Prantsuse seadused näevad ette, et vahuvein on šampanja ainult siis, kui see on valmistatud Champagne piirkonna viinamarjadest, siis keemilises mõttes  kehtib šampanjapudelis Henry seadus. Selle järgi on gaasi lahustuvus vedelikus proportsionaalses sõltuvuses gaasi osarõhuga lahuse kohal.

Šampanja muudab kihisevaks süsihappegaas. Suletud pudelis valitseb šampanjas lahustunud süsihappegaasi ning pudelikaelas korgi ja vedeliku vahele jääva gaasi vahel taskaaluolek. Pudeli avamine aga vabastab gaasi ja rikub selle tasakaalu. Rõhu kiire vähenemine põhjustab Henry seaduse järgi osa gaasi mullidena eraldumise šampanjast, mis tasakaalu taastab.

Loe edasi Novaatorist!