Geoteadlaste uued leiud on andnud ainest palju keerulisemale hüpoteesile, mis on esitatud teadusajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences.

Viimastel aastatel on väga palju kirjutatud dinosaurustest ja asteroiditeooriast, vahendab CNN uuringu autori Princetoni ülikooli professori Gerta Kelleri sõnu.

Keller ütles, et kuigi tema teooria ei ole nii põrutav kui hiiglasliku objekti vastu Maad põrkumine, annab see vastuse paljudele küsimustele, mida alates 1980ndatest aastatest levitatud asteroiditeooria seletada ei suuda.

Suure asteroidi teooria põhineb Chicxulub kraatril Mehhiko Jukatani poolsaarel. Keller ja ta kolleegid uurisid kivistisi kraatri kohal ja selle all ja jõudsid järeldusele, et asteroid tabas Mehhikot umbes 300 000 aastat enne seda, kui dinosaurused ja paljud muud organismid kadusid — ning et kraater oli varem arvatust väiksem.

Kelleri teooria kohaselt hävitas dinosaurused intensiivse vulkaanilise tegevuse periood ja sellele järgnev kasvuhooneefekt, ka mitmed väiksemate asteroidide tabamused.

Tema sõnul oli Chicxulubi tabamuse ajal juba märgata liikide hävimist: mitmed liigid olid ohus, loomade arv väike ning asteroiditabamus võis olla viimane tilk karikas.