Aimla looduskeskuses on puutööpäev pühendatud heinaajale ning sellega seoses õpitakse meister Andres Ansperi juhendamisel looreha valmistama. Looduskeskuse juht Mihkel Maala märgib, et selgeks saavad kõik reha valmistamiseks vajalikud teadmised ja nõksud: milline on reha valmistamiseks parim puuliik, millal puitu varuda, kuidas materjali ette valmistada, kuidas detaile omavahel ilma naelata ühendada jms.

Kui vanasti meisterdas looreha valmis vaat et iga taluperemees, siis tänapäeval on oskajaid vähe. „Mäletajad kaovad ja seepärast ongi vaja mälu ettepoole tuua,“ märgib Mihkel Maala, et vanu oskusi on tarvis taaselustada. Pealegi on looreha väärt abimees ka siis, kui heina ei tehtagi – sügisel/kevadel on sellega hea riisuda näiteks mahalangenud lehti.

Vajaliku puidumaterjali reha valmistamise tarvis on Mihkel ja Andres juba valmis varunud, küll aga paluvad nad osalejail kaasa võtta pussnoa. Samuti paluvad nad osalejail ühes võtta lõunaeine.
Hea oleks, kui osalejad endast eelnevalt looduskeskusele teada annaksid telefonil 516 3117 või meiliga aimla.looduskeskus@rmk.ee.

Õpituba algab kell 10 ja on planeeritud kestma kella 16-ni. Vaata infot ja kohaletuleku juhendit SIIT.

Nuga pihku

Karula rahvuspargi külastuskeskuses kell 11 algav puutööpäev on samuti niisugune, kus saab kõrva taha panna väärt nõuandeid ja ühtlasi oma kätega meisterdada puust midagi tarvilikku: puulusika, pannilabida, nagipulga. Kohalik puutöömeister Tarmo Saavel, kes päeva läbi viib, tutvustab ka puukausside valmistamist ning kõneleb sellest, mida saab valmistada vanast puidust.

„Rõhutame vanu oskusi, et neid ära ei unustataks,“ kinnitab külastuskeskuse teabespetsialist Kaidi Jõesalu teadmiste ja oskuste värskena hoidmise vajalikkust.

Meisterdamiseks vajalik puumaterjal on puutöömeistrilt, samuti on tal kaasas spetsiaalseid tööriistu, kuid igaks juhuks on soovitav, et osalejad ka ise noa kaasa võtaksid.

Kaidi Jõesalu märgib, et töövõtete õpetamise kõrval tutvustab Tarmo Saavel ka erinevaid puuliike ning kõneleb, mida neist valmistatakse – milline on näiteks hea pillipuu jne. „Samuti lubas Tarmo võtta kaasa kasetohtu ja tutvustada sellest tehtavaid esemeid,“ lisab Kaidi.

Üritus kestab orienteeruvalt neli tundi – algus kell 11 ja lõpp kell 15.

Vaata kohalesõidu juhendit ka SIIT.

Laupäeval saab teoks ka RMK suur perepäev Kohtla-Nõmme kaevandusmuuseumi territooriumil ja Aidu karjääris, mis on täidetud mitmekülgse tegevuse ja meelelahutusega.