Islamistlikud teoloogiauuringud jäid tühise 19 protsendiga teisele kohale. Teisisõnu tähendab see, et islamiriigi insenerist saab kolm kuni neli korda tõenäolisemalt vägivaldne äärmuslane kui muude alade ülikoolilõpetajatest, vahendab The Guardian.

Ka 23-aastane nigeerlane Umar Farouk Abdulmutallab, kes püüdis läinud aasta lõpus õhata Amsterdamist Detroiti teel olnud lennukit, on lõpetanud University College Londoni mehaanilise inseneriteaduse teaduskonna.

Khalid Sheikh Mohammed ja Mohammed Atta, vastavalt 9/11-rünnakute kavandaja ja ninamees, olid mõlemad insenerid. Bali ööklubidele pommirünnakuid korraldanud Imam Samudra — insener. Glasgow’ lennujaama 2007. aastal õhkida püüdnud Kafeel Ahmedi aeronautikainseneri magistrikraad oli omandatud Belfasti ülikoolis.

Miks on nii suur osa islamiterroristidest kõrgkoolis inseneriks õppinud?

Asi pole vaid selles, et insenerid oskavad paremini lõhkeaineid käsitseda, sest terroripomme on suhteliselt lihtne valmistada. Samuti ei saa määravaks pidada asjaolu, et insener-tehniline õpe on arengumaades väga populaarne — ligi 60% islamiradikaalidest ülikoolilõpetajaid läänemaailmas on samuti insenerid.

Seosel peab olema midagi pistmist majandusega. Kairos edukas tudeng võib loota, et pälvib pärast kooli lõpetamist tasuva töökoha — kuid tööd kraadiga inseneridele on Lähis-Idas raske leida. Tagasilöögi saanud auahnus on tihti radikaalsete vaadete kujunemise katalüsaatoriks. See aga ei selgita, miks vasakäärmuslaste valdava osa kõrgharidus kaldub olema juriidiline.

Uuringu autorid Diego Gambetta ja Steffen Hertog osutavad USA-s läbi viidud ulatuslikule küsitlusele, mille kohaselt ligi pooled inseneriõppe tudengitest peavad enda vaateid parempoolseteks ja iseennast usklikuks — märksa suurem osakaal kui ühelgi teisel erialal. Kansases on jumalakartliku konservatiivi kuvand muidugi mõnevõrra teistsugune kui Karachis, kuid sellest hoolimata on tähelepanek rabav.