Kuu asemel asteroidi külastamine ei pruugi esmapilgul olla erilist tulu tõotav tegevus, kuid eelarvekärbete tõttu raskustesse sattunud USA kosmoseuuringute jaoks võib väikese asteroidi külastamine anda palju uusi teadmisi ja kogemusi, mis tulevikku silmas pidades võivad osutuda väga kasulikeks, vahendab Novaator News Daily uudist.

Üks esitatud argumente asteroidi külastamise poolt on, et kui mõni neist peaks Maale ohtlikuks muutuma, siis on olemas kogemus, kuidas asteroidil maanduda ning parem ettekujutus nende ehituse kohta, mis annaks võimaluse paremini nende väiksemateks tükkideks purustamist planeerida.

Lisaks sellele mõnevõrra ulmelisele põhjendusele tõotab projekt suurt kasu ka teadusmaailmale, sest asteroidide uurimine annab potentsiaalselt palju infot Päikesesüsteemi moodustumise sõlmküsimuste lahtiharutamiseks. 

NASA Maa-lähiste objektide programm on kindlaks teinud juba 1000 potentsiaalselt ohtlikku asteroidi. Hetkel ei teata ühtegi, mis oleks Maaga kokkupõrkekursil, kuid väikese massiga taevakehade orbiit on suuremate planeetide lähedusse sattudes kergesti gravitatsiooniliselt mõjutatav, nii et mõne asteroidi ja Maa kokkupõrge on tegelikult vaid aja küsimus. Näiteks eelmise aasta märtsis möödus asteroid Maast vaid 80 000 kilomeetri kauguselt, mis on oluliselt vähem kui Kuu ja Maa omavaheline kaugus.

65 miljoni aasta eest toimunud kokkupõrge mõjus Maa tolleaegsele elustikule väga rängalt, näiteks lõppes selle kokkupõrkega dinosauruste valitsemisaeg, mis lasi vabaks jäänud ökonišid hõivata peamiselt imetajatel.

Asteroidil maandumine pole NASA jaoks siiski esmakordne kogemus. 2001. aastal maandus kaugjuhitav kosmoseaparaat NEAR asteroidil Eros. Ka tol korral oli missiooni peamisteks eesmärkideks asteroidil maandumise harjutamine ja selle ehituse tundmaõppimine.