Nimelt on kofeiin kesknärvisüsteemi stimulant ning aitab adenosiini-retseptoreid blokeerides meid ärksana hoida. Kuigi selline retseptorite mõjutamine toimib inimestele ergastavalt ning aitab muuhulgas keskenduda ja ärkvel püsida, on kofeiini sellisel toimel ka negatiivsed küljed.

Näiteks on kofeiin sõltuvusttekitav - kuna aine mõju all olles on meie aju ergas ja tootlik, tunduvad ilma kofeiinita oldud hetked pärast kofeiini tarbimist väheproduktiivsed ning ebamugavad. Selles mõttes on stimulant sarnane kõigile teistele psühhoaktiivsetele ainetele - ilma aine mõjuta ei tundu elu enam täieväärtuslik.

Kui aga üritada end kofeiinist võõrutada või kogemata päevasest kofeiinidoosist ilma jääda, võivad täpselt nagu muude uimastitega esineda võõrutusnähud. Kõige tavalisem kofeiini võõrutusnäht, mida ilmselt paljud kohvifännid kogenud, on peavalu - ajaliselt kestab see enamasti päeva või kaks, ulatudes mõnedel inimestel aga koguni kuni nädala pikkuse piinlemiseni. On ka kohvitarbijaid, kellel võivad kofeiinist ilma jäämisel välja lüüa ulatuslikud migreenihood.

Miks kohvist ilma jäämisel peavalud tekivad? Tõenäoliselt tuleb vastust otsida inimese ajust, mida pea ümbritseb. Ühe teooria kohaselt tekivad pea- ja näovalud segastest sõnumitest, mida aju enam ilma kofeiinita tõlgendada ei suuda. Valesti tõlgendatud signaalid muutuvadki peavaludeks. Mida rohkem kofeiini inimene harjunud tarbima on, seda tõenäolisemalt võib isegi lühike kofeiinipuudus aju sõnumite dešifreerimisel mõjutada.

Samas ei pea kofeiinipuudusest peavalude tekkimiseks pikaajaline kohvijooja olema. Teadlaste hinnangul piisab kolme päeva pikkusest kohvi joomisest, et end neljandal päeval kofeiinipuudusest halvasti tunda.

Tasub meeles pidada, et kofeiinipuudusest tingitud võõrutusnähud ilmnevad ainult siis, kui inimene täielikult kohvist ilma on. Näiteks piisab veerandist tassist kohvist täiesti, et kofeiinivajadus rahuldada ning peavalud eemal hoida. Niisiis tasub igapäevasel kohvijoojal kohvivaba päevaga kaasneva peavalu puhul juua tassikene kofeiiniga teed või kasvõi natukene kohvi, see peaks enesetunnet parandama.

Kuid see pole kõik - teadlased on ka tuvastanud, et ka tavalise peavalu korral aitab kohvi või tee joomine kaasa. Põhjus arvatakse olevat selles, et adenosiiniretseptorid on ka üks peavalu põhjustajaid ja nende blokeerimine aitab seega ka inimesel, kes tavaliselt kohvi ei joo, peavalu vastu.