Inimesed jäljendavad alateadlikult teiste inimeste viipeid. Näiteks ajendab haigutamine pealtvaataja haigutama ning taevasse vahtiv kodanik tekitab möödujaiski kihku ülespoole kiigata, vahendab New Scientist.

Viini ülikooli neurobioloogia ja tunnetusteaduste järeldoktor Friederike Range ja kolleegid tahtsid näha, kas inimesed ka koerte käitumist samamoodi mõjutavad.

Selleks õpetasid nad koerad välja ust kas käpa või suuga avama. Ühe koerterühma liikmeid premeeriti, kui nad kasutasid ukse avamiseks sama meetodit, mida treener, teisi aga siis, kui nad rakendasid teistsugust viisi.

Ajakirjas Proceedings of the Royal Society B avaldatud töö näitas, et teise rühma koerad pidid õpetuse omandamiseks rohkem kordi proovima, mis annabki mõista, et koerad matkivad inimesi automaatselt.

Taoline tulemus toetab oletust, et seltsingulise eluviisiga loomad jäljendavad kaaslaseid automaatselt. Kentucky ülikooli teadlane Thomas Zentall osutab siiski, et tendentsi ilmnemiseks on vaja rakendada treeningut. “Päris automaatselt see ei juhtu,” väidab ta.