Uuringu kaasautori Emily Blackwelli sõnul hakkas ta mõtlema, et kas tema enda keskkooliaegse koera puhul täheldatud kalduvus ärevushäiretele oli normaalne. Tema sõnul arvab suur osa inimestest, et lahusolekust tulenevad käitumishäired on lihtsalt koerte omapära, vahendab Novaator.

Inimesed arvavad, et omaniku lahkudes on koer näiteks kuri ning elab selle viha välja omaniku jalanõusid närides.

Ajakirjas Current Biology avaldatud uuringu järgi on koertel lahusolekust tuleneva ärevuse ja pessimistliku suhtumise vahel seos.

Pessimismi testimiseks treeniti 24 koera, et nad õpiks ruumi üht nurka seostama täis söögikausiga ning teist nurka ära tundma seal asuva tühja kausi järgi.

Koerad õppisid kiiresti selgeks, et kui kauss on ruumi ühes nurgas, siis tasub sinna joosta, kui teises nurgas, siis ei tasu.

Kui sedasi treenitud koerad nägid ruumi keskele paigutatud söögikaussi, siis osa neist lähenes sellele entusiastlikult, kuid samas teiste puhul ei tekitanud see mingit huvi.

Läbi viidud katse on sarnane eelmiste erinevate liikide, sealhulgas inimeste, peal läbi viidud optimismi ja pessimismi hindamise katsetega.

Teadlased märgistasid optimistliku suhtumisega kutsikad, kes tundsid ruumi keskele paigutatud toidukausi vastu huvi lootuses, et seal võib olla toitu. Samuti märgistati ära suuremat pessimismi üles näidanud kutsikad, kes ei lootnud sealt toitu leida.

Järgmisena võrdlesid teadlased koerte entusiasmi sellega, kui suur oli nende kalduvus üksinda suletud ruumi jätmisest tuleneva lahusoleku poolt põhjustatud ärevusele. 

Koerad, kel esines rohkem ärevusele viitavaid märke, olid ka kõige pessimistlikumad.

Uuringu ühe autori Rachel Casey sõnul lepivad paljud koerad sellega, et neid üksi jäetakse.

Samas muutuvad tema sõnul paljud koerad üksi jäädes väga. Casey uuring toob selle põhjustesse selgust.

Teisalt on veel selgusetu, kas pessimismi põhjustab koera omapead jätmine või põhjustab koera pessimism üksi olles ärevust.

Osa teadlastest kahtleb Blackwelli teoorias. Evolutsioonibioloogi Marc Bekoffi sõnul ei ole kindel, et toidukausi test on parim viis koerte optimistlike ja pessimistlike kalduvuste mõistmiseks.