29.04.2011, 15:26
Miks inimene saab roiskunud liha söömisel toidumürgituse, raisakull aga mitte?
FOTO:
Sellise uudishomuliku päringuga pöördus rubriigi „Lihtne küsimus & tark vastus“ kaudu Forte poole lugeja nimega Kai. Karnivooride seedimisega seotud küsimusele vastas Forte palvel doktor Harri Valdmann Tartu Ülikooli Ökoloogia ja Maateaduste Instituudist. „Tihtipeale väga suurtes kogustes mitte väga kvaliteetset toitu neelavate karnivooride seedesüsteemis on tõesti mõned erinevused,“ selgitas ta.
„Esiteks ületab HCL-kontsentratsioon maos kui esmases toidu säilitamise kohas inimese vastava näitaja ca. 10-kordselt. Kui meie maos on pH väärtus ca. 4-5, siis karnivooridel on see vaid ca. 1. See hävitab mitmed patogeenid, nagu näiteks salmonella.“
„Järgnevates seedetrakti osades, kus lümfisüsteem on tihedas kontaktis allaneelatud toiduga, on karnivooridel immuunsüsteemi aktiivsus suurem kui mittekarnivoorsetel loomadel. Ka seedeensüümide kontsentratsioonides on erinevusi,“ selgitas Valdmann, rõhutades lihtsalt inimese ja lihasööja looma organismide erinevust.
Jälgi Forte uudiseid ka Twitteris!