Lubadusi murdes muutume tujutuks ja viimaks märksa rusutumaks kui varem, vahendab The Guardian.

Vähem kui veerandil uuringule vastanuist oli õnnestunud endale kindlaks jääda. Neist, kelle püüd nurjus, järgisid paljud eneseabi-gurude kaheldava väärtusega nõuandeid — mis, nagu välja tuleb, on põhimõtteliselt eos nurjumisele määratud.

Uurimust juhatanud Hertfordshire’ ülikooli psühholoog Richard Wiseman esitas koos töörühmaga 700 inimesele küsimusi strateegiate kohta, mille abil nood uusaastalubadusi pidada püüavad. Eesmärgid varieerusid kaalu langetamisest või tubakast loobumisest uue kvalifikatsiooni omandamise või parema partnerlussuhte loomiseni.

Selle 78 protsendi hulgast, kellel lubaduse pidamine välja ei tulnud, keskendusid paljud eesmärkide saavutamata jätmise varjukülgedele; nad olid oma ihasid alla surunud, edust unistanud ja valinud endale eeskuju, või lootnud ainuüksi tahtejõule.

“Paljusid taolistest nõuannetest jagavad tihtipeale eneseabieksperdid, kuid meie tulemused näitavad, et need lihtsalt ei tööta,” ütleb Wiseman. “Kui püüate kaalu kaotada, ei aita külmkapile supermodelli pildi kleepimine või saledast kehast fantaseerimine kuidagi seda eesmärki saavutada.”

Teisalt kaldusid need inimesed, kellel õnnestus endale antud uusaastatõotust pidada, eesmärki väiksemateks etappideks lahutama ja premeerisid ennast, kui olid mõne neist saavutanud. Samuti rääkisid nad oma eesmärkidest sõpradele, keskendusid saavutatu plussidele ning pidasid edusammude üle päevikut.

Väiksemate eesmärkide jada kavandajate edukuse määr ulatus 35 protsendini, samas kui neid, kes järgisid kõiki viit ülalkirjeldatud strateegiat, saatis edu lausa pooltel juhtudel, selgus uurimusest.

“Suur osa edukamatest tehnikatest hõlmab plaani koostamist ja ajendeid enda motiveerimiseks sellest kinni pidama,” ütleb Wiseman.

Viimasel minutil antud uusaastalubadusele võib järgneda soovimatu tagasilöök, hoiatas ta, kuna taoliste otsuste motivatsioon on tihti ebasiiram. “Kui teete seda hetkeuiu ajel, pole see teie jaoks tõenäoliselt eriti oluline ja te ei pinguta eesmärgi nimel tõsimeeli. Endale seatud sihtide mittesaavutamine on aga tihti psühholoogiliselt kahjulik, kuna hävitab enesekontrolli-taju.”

Strateegiate seas, mis aitasid inimestel eesmärke saavutada, olid muu hulgas ainult ühe lubaduse andmine korraga ning ajutiste plaanist kõrvalekaldumiste käsitlemine vaid ajutiste tagasilöökidena.