Kui koomiksi- ja multifilmisangar meremees Popeye pani omal ajal terve põlvkonna lapsi isukalt spinatit sööma, siis tänapäeval võivad positiivsed eeskujud nagu Batman aidata lastel omal käel tervislikumaid toitumisharjumusi kujundada, vahendab Medical Xpress.

„Eeskujude mõju on paljude laste ja nende vanemate jaoks igapäevane tegelikkus. See, kui käsime lapsevanemal lihtsalt lapsele tervislikumat toitu tellida, ei anna lapsele rohkem isiklikku otsustusõigust ega ole lihtne ka vanema jaoks,“ märkis uurimuse kaasautor, Cornelli ülikooli turundusteaduste professor ning toiduainete ja brändide laboratooriumi juhataja Brian Wansink. „Soovitada lapsevanematel lapselt küsida, mida Batman sööks, võib osutuda realistlikumaks sammuks teel potentsiaalselt tervislikuma kiirtoidu tarbimise poole.“

Uurimuse tulemused on koondatud teadusartiklisse pealkirjaga „Mida Batman sööks? Laste praimimine eelistama tervislikumaid toiduvalikuid“ (What would Batman eat? Priming children to make healthier fast food choices), mis ilmus ajakirjas Pediatric Obesity.

Prof Wansink koos järeldoktorist uurija Mitsuru Shimizu ning Hollandi Utrechti ülikooli magistriõppe vahetusõpilase Guido Campsiga viis läbi uuringu, milles 22-lt lastelaagris suve veetnud 6–12-aastaselt lapselt küsiti, kas nad eelistavad mitmel järjestikusel kolmapäevasel lõunasöögikorral friikartuleid või frititud õunu (ingl apple fries).

Koguni 45 protsenti lastest otsustas õunte kasuks pärast seda, kui neile oli näidatud supersangareid ja muid positiivseid eeskujusid kujutavaid pilte. Ilma superkangelastega mõjutamiseta langes praeõunte kasuks vaid üheksa protsendi laste valik.

„Keskeltläbi tarbisid friiõunte kasuks otsustanud lapsed vaid 34 kalorit, friikartulite kasuks otsustanud lapsed aga koguni 227 kalorit. See tähendab, et ainuüksi prae lisand annab peaaegu seitse korda rohkem kaloreid,“ rõhutas Wansink. „Kui süüa kiirtoitu kord nädalas, võib lihtne üleminek friikartulitelt frititud õuntele säästa lapsi rohkem kui ühest kehakaalu lisakilost aastas!“