Ameerika Psühholoogiaseltsi üllitatud ajakirja Journal of Personality and Social Psychology juulinumbris avaldatud uurimuse kohaselt ei näe mehed ahvatleva naisega flirtimises ohtu oma suhtele, naised aga küll, vahendab PhysOrg.com.

Uurijad leidsid, et kui pildile ilmub kena mees, hakkavad naised oma suhet agaramalt kaitsma, mehed aga suhtuvad partnerisse pärast vallalise kaunitariga kohtumist negatiivsemalt. Kui treenida mehed mõtlema, et kauni naisega tiivaripsutamine võib nende suhte purustada, võivad nad aga õppida kiusatust trotsima, kinnitab juhtiv autor dr John E. Lydon Montreali McGilli Ülikoolist.

Uurijad viisid läbi seitse laboratooriumikatset 724 heteroseksuaalse mehe ja naisega, et näha, kuidas kolledžiealised, tõsises suhtes mehed ja naised reageerivad kolmanda atraktiivse osapoole lisandumisele.

Ühe uurimistöö käigus tutvustati 71 pahaaimamatut meessoost katsealust veetlevale daamile. Umbes pooled mehed juhatati kokku “vallalise” naisega, kes nendega flirtis. Teine pool kohtus “mittevallalise” naisega, kes neid lihtsalt eiras.

Kohe pärast seda suhtlussituatsiooni täitsid mehed küsitluse selle kohta, kuidas nad reageeriksid, kui nende “romantiline partner” teeks midagi, mis neid ärritab, näiteks valetaks kohtumise ärajätmise põhjuse kohta või paljastaks mõne nende piinliku pisiveidruse. Äsja “vallalise” naisega kohtunud mehed olid 12 protsenti vähem valmis oma teinepooltele andestama. Võrdluseks pandi 58 naist samasse olukorda. Naised, kes olid kohtunud “vallalise” ja kena väljanägemisega mehega, olid 17,5 protsenti varmamad oma partnerile halba käitumist andestama.

“Üks võimalus neid uuringuid tõlgendada on, et mehed ei suuda kiusatust trotsida. Meie sellega ei nõustu. Usume hoopis, et mehed lihtsalt tõlgendavad neid situatsioone naistest erinevalt,” väitis Lydon. “Arvame, et kui mehed usuksid, et kaunis vaba naine nende suhtele ohtu kujutab, võiksid nad proovida suhet kaitsta.”

Kasutades viimase katse juures virtuaalreaalseid stsenaariume, püüdsid teadurid välja uurida, kas 40 meesterahvast suudavad õppida kauniste naistega kokku puutudes nendega mitte flirtima, kui on eelnevalt saanud koostada plaani või strateegia. Uurijad palusid pooltel meessoost uurimisalustel visualiseerida olukorda, kus neile läheneb kaunis naine. Seejärel pidid nad koostama kirjaliku strateegia oma olemasoleva suhte kaitsmiseks. Nood mehed olid rohkem valmis end järgmistes virtuaalreaalsetes stsenaariumides veetlevast naisest distantseerima.

Lydon ütleb aga, et naisi pole vaja treenida reaktsioone veetlevate meeste lähenemiskatsetele alla suruma. “Ühiskondlik suhtlus on teinud naised kenade meeste tähelepanu suhtes ettevaatlikuks,” leiab Lydon. “Tulemused näitavad, et isegi kui mees on suhtele tõsiselt pühendunud, võib tal siiski tekkida vajadus formuleerida suhte kaitsmiseks strateegiaid, mis aitaksid vallalisi kaunitare vältida. Selliste strateegiate edu ei pruugi olla sajaprotsendiline, kuid on tõenäoliselt märksa suurem kui olukorras, kus mees pole oma tegude konkreetseid tagajärgi teadvustanud.”

Tõlkinud Mart Kalvet.