820 miljoni dollarilise maksumusega missiooni teadusdirektor Steve Squyres oli Opportunity fotosid nähes enda sõnul “pahv”.

Mustvalgete ja värvifotode järgi otsustades maandus Opportunity kaljupaljandil, mis geoloogide hinnangul on väga paljutõotav.

“See on esimene seni Marsil leitud kaljupaljand,” ütles Cornelli ülikooli professor Squyres pressikonverentsil “Opportunity maandus veidral “tulnukamaastikul”.” Kaljupaljand on teaduslikult hindamatu väärtusega, sest erinevalt kividest, mis võivad olla pärit mujalt, on paljand ajalooliselt oma asukohaga seotud, ütles professor.

1987. aastal Marsi-missiooni idee algatanud Squyresi jaoks on kulgurite edu 16 aastat kestnud töö kroon. 2000. aastal valis NASA Squyresi missiooni teadusrühma juhiks.

Opportunity maandus laupäeval Marsil Meridiani tasandikuna tuntud piirkonna väikeses kraatris ning selle esimene ülesanne on lähenemine kaljupaljandile.

Erinevalt teise marsikulguri Spirit maandumispaigast maandus Opportunity ümbruses, kus kaljud asuvad oma tekkepaigas, andes teadlastele võimaluse saada andmeid planeedi geoloogilise mineviku kohta.