Teadlased jõuavad värskes uurimistöös järeldusele, et Marsil laiuvad savikihid ei tarvitsegi olla kindel märk kunagistest soojematest ja niiskematest aegadest meie naaberplaneedil, vahendas Vikerraadio Teadusuudis.

Bethany Ehlmann Ameerika Ühendriikidest California tehnikainstituudist ja Alain Meunier Prantsusmaalt Poitiers' ülikoolist väidavad, et savi võib olla vulkaanilist päritolu - see aga tähendab, et mõnedki Marsi piirkonnad on aegu tagasi olnud vähem elusõbralikud kui seni loodetud.

Seni on teadlased üldiselt arvanud, et Marsi savi võis tekkida kahel viisil: kas pinnasematerjali kokkupuutel Marsi pinnal lasunud veekihiga või pinnasematerjali kokkupuutel planeedi sisemusest üles mulisenud sooja veega. Mõlemal neil puhul oleks kujunenud mikroorganismide eluks soodne keskkond.

Aga nüüd näitab Marsi meteoriitide analüüs, et vähemalt mõned Marsi savid võivad olla tekkinud muul viisil: veerikka laava jahtumisel. Marsi meteoriidid on kivitükid, mille mõni suur Marsile langenud meteoriit on Marsi küljest lahti löönud ja mis on läbi kosmose Maa peale jõudnud.

Nii tundubki siis nüüd selle uuringu põhjal, et miljardeid aastaid tagasi oli Marss vähem elukõlblik kui seni on tundunud.

Vaata veel: Not so moist Mars: Clays may come from lava, not lakes (New Scientist)