Phobos ei tundu pealtnäha olevat ei midagi muud kui asteroid, mille Marsi gravitatsiooniväli kinni on püüdnud. Mars Express infrapunavaatlused aga näivad viitavat, et kuu kivimite koostis klapib pigem Marsi kui ühegi teise teada oleva Päikesesüsteemi kehaga - mis omakorda tähendab, et Phobos tekkis umbes samamoodi kui Maa ümber tiirlev Kuu. Marssi tabas kaugemas minevikus meteoriit või komeet, mis paiskas orbiidile Marsi pinnamaterjali, millest omakorda moodustuski Phobos, vahendavad ERR teadusuudised.

Lisaks mineraalide sarnasusele kinnitavad selle aasta märtsis läbi viidud gravitatsioonivälja tugevust määranud Mars Expressi lähilennud, et Phobos on suures osas seest tühi.

Marsi poolt nii väikese tihedusega „kinni püütud" taevakehad ei oleks planeedile lähenemist üle elanud, vaid oleks lagunema hakanud. Seega jääb ainsaks selgituseks, et Phobos tekkis orbiidile paisatud suuremate kivimitükkidest, mille vahel asuvad tühimikud. Aja jooksul katsid suuremad tükid sama kokkupõrke käigus orbiidile sattunud peenemad osakesed, mille tõttu näib kuu pind ka sile.