Piltidel näivad Marsil liivaluidetest ja küngastest turritavat tumedate okaspuude read. Tegelikult on too kaunis vaatepilt siiski silmapete, vahendab The Daily Telegraph.

Päriselt katab fotodel kujutatud, Marsi põhjapoolusest 380 km kaugusele jäävaid düüne jäätunud süsihappegaasi ehk süsihappejää õhuke kiht.

“Kuused” pole aga muud kui Marsi kevadel jää sulamisest tingitud laviinide tekitatud rusuvaalud. Foto keskpunktist veidi vasemal on isegi näha tolmupilv — tabatud on parajasti liikuv laviin.

Pildi tegi Marsi orbiidil tiirlev HiRISE, kõige võimsam kaamera, mis kunagi Maalt mujale läkitatud on.

“Triibud kujutavad endast liiva, mis jää aurustumisel on liikuma hakanud ja mööda luite külge alla varisenud. Marsi aasta praegusel perioodil katab kogu vaatepilti tihe CO2-udu,” kommenteerib NASA esindaja Candy Hansen.

Möödunud kuul teatas NASA viie uue Päikesesüsteemi-välise planeedi leidmisest vastse teleskoobi abil. Mullu uusi Maa-laadseid planeete otsima startinud observatoorium tegi avastused juba esimestel töönädalatel.

Ehkki kõik uued, eksoplaneetideks nimetatavad maailmad on Neptuunist suuremad, näitavad avastused NASA kinnitusel, et uus planeediküttimiskiiker töötab korralikult.