Möödunud juulis tulekerana Maale kukkunud kivi ei õnnestunud leida enne kui alles detsembris, mil litokollektsionäärid hakkasid kahtlustama, et tegemist võib olla Punaselt Planeedilt pärit ainesega, vahendab The Daily Telegraph.

Rahvusvahelise ekspertkogu juhendamisel läbi viidud testid on neid kahtluseid kinnitanud. Slles viiendat korda ajaloos on teadlased ametlikult tunnistanud, et meteoriit, mida inimesed langemas nägid, pärineb Marsilt.

Juba enne testitulemuste laekumist pakkusid mitmed muuseumid, ülikoolid ja NASA teadlased kivikildudega kauplejaile suuri summasid proovide eest, mis on ühed kõige haruldasematest objektidest planeedil.

Üks vahendajatest, kes hankis taevakivid inimestelt, kes need leidnud olid, möönis, et küsib Marsi-kivimi ühe untsi (28,3 grammi) eest 8600 kuni 17 600 eurot (11 000 kuni 22 500 dollarit) ning on juba suuremast osast kaubast lahti saanud.

Taoliste hindade juures on kivitükid kullast umbes kümme korda kallimad.

Leiu autentsust kinnitanud komitee juhataja, meteoriidiekspert Chris Herd ütles, et on ka ise juba ühe kamaka omandanud, kirjeldades seda „tasuta aineproovina Marsist — selle vahega, et selle eest tuleb vahendajatele maksta.”

Astronoomid usuvad, et miljonite aastate eest põrkas miski suur Marsiga kokku, paisates kiviprügi kosmilisse ruumi, kus see läbi Päikesesüsteemi hõljus, kuni üks tükk viimaks Maa atmosfääri sisenes.

Laskudes kivikamakas killustus, kuid maapinnani jõudis siiski üks suurem rahn, mis kokkupuutel lagunes väikemateks, umbes seitsme kilogrammi raskusteks tükkideks. Mõned veel väiksemad killud kaaluvad veidi üle kilo.

Viimati leidis samasugune sündmus aset 1962. aastal. Eeldatavasti pakub see teadlastele hindamatu väärtusega proove Marsi pinnast, mida seni pole Maale toimetada õnnestunud ühelgi kosmoseaparaadil.