Kui istuda Mehhikos Chichen Itzas asuva El Castillo püramiidi astmestikul, siis pidavat kuulma kummalist heli. Kui teised külastajad ülespoole ronivad, meenutab see heli ülalolevasse anumasse kukkuvate vihmapiiskade laulu. Sellist heli on täheldatud ka Mehhiko keskosas Teotihuacanis asuva nn kuupüramiidi juures, vahendab Teadus.ee NewScientisti uudist.

Mexico City mehaanika- ja elektriinseneride ametikooli insener Jorge Cruz ja ta kolleegid võrdlesid nende kahe püramiidide otsas ronivate inimeste tekitatud helide sagedusi. Nad salvestasid märkimisväärselt sarnaseid vihmapiiskade helisid, kuigi üks püramiididest meenutab Egiptuse püramiidi, teisel on aga laiemaid eendeid.

Cruz arvab, et El Castillo ehitati vihmajumal Chaaci meeleheaks. „Mehhiko püramiide võib pidada muusikariistadeks," tõdeb ta.

Londoni University Colledge´i teadlane Elizabeth Graham siiski kahtleb selles seletuses ja juhib tähelepanu, et kõnealune püramiid on restaureeritud, mistõttu selle heliomadused ei ole enam endised.